Home / U FOKUSU / SPREMA SE NOVI UDAR NA SRBE

SPREMA SE NOVI UDAR NA SRBE

Parlamentarna skupština NATO-a sprema se da usvoji izveštaj o Zapadnom Balkanu, u kome će za sve što je loše u regionu biti optužena Srbija. Naša delegacija sprema amandmane i izveštaj ocenjuje kao skandalozan.

NATO

Parlamentarna skupština NATO-a (PS NATO) počinje danas zasedanje u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju i traje do nedelje. Ovo telo okuplja ne samo zemlje-članice severnoatlantske alijanse, pa i Srbija ima svoju stalnu delegaciju pri PS NATO-a.

Na prethodnim zasedanjima u žiži NATO parlamentaraca bila je Rusija, odnosno „ruska pretnja“, kako na Zapadu vole da se izražavaju. Sada, međutim, u fokus rada ulazi i Balkan.

Tako je član britanskog parlamenta Ričard Benion sačinio izveštaj u kome se Srbija karakteriše kao uzročnik i mogući krivac za sve loše procese u regionu.
Analitičar Aleksandar Pavić kaže da su politički dometi PS NATO-a suštinski nikakvi.

„Oni mogu da služe kao medijska priprema ili kao sredstvo medijskog rata ili pritiska, a NATO je ono što Amerika odluči ili eventualno ono u šta Britanija ili briselska birokratija uspeju da uvuku Ameriku“, kaže Pavić.

Izveštaj Odbora za ekonomiju i bezbednost o Zapadnom Balkanu PS NATO-a može da bude, smatra Pavić, u trenutku kada novi američki predsednik nije preuzeo sve mehanizme vlasti i dok traje borba o tome u kom pravcu će američka spoljna politika krenuti, kao zgodno sredstvo pritiska ili uticaja na novu američku administraciju.

„To ima težinu za javno mnenje i samo je još jedna cigla u zidu, što bi rekao ’Pink flojd‘, pravljenja negativne slike o Srbiji kao predigre za, očigledno, neke nove agresivne namere koje NATO ima na našem prostoru“, smatra Pavić.

Benionov izveštaj napisan je proizvoljno, obiluje greškama, a ocene o Srbiji su politički motivisane ili su proizvod krajnjeg političkog neznanja, kaže narodni poslanik Vladimir Đukanović, član srpske delegacije u PS NATO-a.

Izveštaj jednostrano predstavlja političku situaciju na Zapadnom Balkanu, a za sve što je loše optužuje se Srbija, nastavlja Đukanović. Nema optužbi za pokušaj stvaranja „Velike Albanije“, a na albanski faktor gleda se blagonaklono.

„Na Kosovu i Metohiji sve je bilo idilično dok se nije pojavio srpski voz koji je podigao političke tenzije. O pretnjama kosovskih političara prema lokalnim Srbima i tome što je Priština jednostrano prekinula briselski dijalog nema ni reči“, kaže Đukanović.

On najavljuje da će srpska delegacija na zasedanju PS NATO-a predložiti izmene Benionovog izveštaja, koji ocenjuje kao skandalozan.
„Učinićemo sve kao delegacija da ukažemo na neke stavove koji su zlonamerni i koji su dosta paušalno napisani. Pokušaćemo da amandmanima, koji će na red doći na jesenjem zasedanju u Bukureštu, izmenimo tekst jer tako nešto je neprimereno“, kaže Đukanović.

On dodaje da se srpska delegacija dobro pripremila. Suštinu odlaska srpske delegacije na PS NATO-a Đukanović objašnjava ciljem da se sagledaju namere alijanse u budućnosti kao i da, kako kaže, sagledaju mesto Srbije pod suncem.

„Samim ti dobro je što ćemo ostvariti kontakte sa našim prijateljima parlamentarcima iz regiona, a svakako i iz nekih drugih zemalja Zapadne Evrope. U svakom slučaju, dobro je sa Srbija bude upoznata sa dešavanjima i dobro je da na svakom mestu štiti svoje nacionalne interese, pa i na PS NATO-a“, zaključuje Đukanović.

Međutim, Pavić sumnja da će naša delegacija moći da promeni ono što je Benion napisao, jer srpska delegacija, kako kaže, nema uticaja da to učini.
„PS ne može da bude nama naklonjena, osim ako se u nekoj ad hok situaciji naš interes ne poklopi sa interesom onih koji odlučuju unutar NATO-a.

Tako da naši amandmani mogu da imaju smisla ili uticaja, ili čak da budu usvojeni ako za to stigne zeleno svetlo iz Vašingtona ili iz ’duboke države‘, koja može preko rukovodstva NATO-a u Briselu da utiče na delegacije drugih država NATO-a da se usvoji neki srpski amandman“, objašnjava Pavić.

Međutim, nastavlja on, čak i da srpski amandman bude usvojen, to ne može da utiče na politiku NATO-a, jer se politika severnoatlantske alijanse ne vodi u PS, niti se tu donose odluke.

(Izvor: rs.sputniknews.com)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …