Home / U FOKUSU / SPREMA SE RAT NA JUGU SRBIJE: Albanci otvoreno- „Na redu je borba za Preševo, Medveđu i Bujanovac“

SPREMA SE RAT NA JUGU SRBIJE: Albanci otvoreno- „Na redu je borba za Preševo, Medveđu i Bujanovac“

uck- albanci- siptari 2

 

Pre nekoliko dana je Faton Klinak, predsednik udruženja veterana OVK, rekao za lokalne kosovske medije da „ukoliko se ne reši pitanje Albanaca na istočnom Kosovu (jug Srbije), nije isključena mogućnost izbijanja novog oružanog konflikta“. Ako uzmemo u obzir ovu pretnju, nameće se pitanje: Da li se sprema nova bura, ovog pita na jugu Srbije?!

Naime, datum koji bi pogotovo mogao da bude kritičan jeste 26. januar, kada se pripadnici OVPMB-a (Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca) spremaju da obeleže godišnjicu (2001) kada su se prvi put pojavili u javnosti s pomenutim oznakama, a iza svega toga stoji nekadašnji komandant ove terorističke organizacije Šefket Musliu, bliski saradnik Ramuša Haradinaja.

Podsećanja radi, Musliu je bio uhapšen na Kosmetu 2003. od strane Kfora i bio je iza rešetaka do 2011, kada je pušten na slobodu i od tada važi za čoveka koji „obavlja prljave poslove za Haradinaja“.

– On se trenutno nalazi na KiM, gde je izuzetno aktivan u organizovanju nekadašnih pripadnika terorističkih organizacija, pogotovo posle hapšenja Haradinaja, s kojim je u konstantnom kontaktu.

Uskoro sledi godišnjica, kada postoji realna opasnost da pokušaju da isprovociraju srpske snage bezbednosti na jugu Srbije kako bi izazvali ozbiljniji incident – upozorava izvor „Alo!“ iz bezbednosnih struktura.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije, za „Alo!“ objašnjava da opasnost od mogućih incidenata postoji.

– Primetno je u poslednje vreme da su se aktivirali bivši pripadnici OVK sa područja Gnjilana i da prete izazivanjem sukoba, i to pre svega preko društvenih mreža. Prvo im je povod bio Haradinaj, ali vidi se želja da se izazove incident, mada im je manevarski prostor sužen jer je situacija na jugu pod kontrolom – navodi Drecun.

Ko je Šefket Musliu

1998-1999. Kao član OVK bio je aktivan u „Crnim orlovima” Ramuša Haradinaja 1999-2001. Boravio na jugu Srbije, postao komandant OVPMB-a 2001. Prešao u Gnjilane 2002. SAD ga stavile na crnu listu 2003. Uhapšen od strane Kfora, osuđen na deset godina zatvora 2011. izašao iz zatvora.

(Alo)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …