Home / U FOKUSU / SPREMA SE RAT SVIH PROTIV SVIH: Ukrajina se raspada na Novorosiju, Jug, Centar i Zapad (MAPA)

SPREMA SE RAT SVIH PROTIV SVIH: Ukrajina se raspada na Novorosiju, Jug, Centar i Zapad (MAPA)

Piše: Jurij BARANČIK

Ukrajna je počela da se raspada još pre dve godine. One ranije Ukrajine više nema i neće je nikada više ni biti.
ukrajina- kijevSadašnja faza raspada je prelazna. Sledeća će doneti raspad na tri-četiri dela.

Na Novorosiju u čijem sastavu će se naći pet-osam oblasti jugoistoka, na Centar (Kijev-Černigov), Jug (Dnjepropetrovsk-Odesa) i na Zapad (Lavov-Ivano-Frankovsk). I to: u najboljem slučaju.

Sa ovim će država Ukrajina postati da oficijelno postoji. Posle toga će događaji ući u treću fazu u kojoj će postojati dve principijelne varijante daljeg razvoja događaja.
Prema prvom, može doći do formiranja nove federalne države, moguće je – pod novim imenom, jer niko neće želeti da svoju državu naziva „krajem nečega“.

Ta nova tvorevina će uvažavati osnovne strateške interese Rusije i moći da bude pouzdan most između Rusije i EU.

 

Prema drugoj varijanti, zbog nepomirljivih razlika (jezik, budžet, finansijski tokovi itd.) novi delovi neće moći da se iznova povežu u celinu i progutaće ih druge države.
Novorosija, Jug i bezmalo ceo Centar naći će se u Rusiji. Zapad će između sebe podeliti Rumunija, Slovačka, Mađarska i Poljska.

Evropska unija neće praviti probleme.

Događaji će se najverovatnije razvijati prema drugoj varijanti jer svi osnovni spoljni igrači shvataju da nema smisla izdržavati neprijateljsku teritoriju na kojoj se razmnožavaju oligarhije koje ne podležu kontroli sa bogatstvima merenim sa mnogo milijardi.

Drugim rečima: da je mnogo prostije i logičnije uključiti ih u svoje teritorije…

Rusija će, nema sumnje morati da na teritorijama koje joj se priključe izvodi obnovu i da ih dotira. Ali, u tome će za nju postojati smisao. Rusija će izbiti na granice zemalja Istočne Evrope, poslaće u prošlost tranzitnu teritoriju koja nije bila pod njenom kontrolom, smanjiće vojno-strateški značaj ne samo Belorusije, nego i baltičkih državica.

Moskva će dobiti dodatne argumente u pregovaranju sa Evropom, a EU neće preostati ništa drugo nego da sa njom sarađuje u uslovima masovne kontrolisane najezde agresivnog mladog muslimanskog stanovništva.

ukrajina- mapa

Novorosija je za poslednjih deset dana napravila ceo niz međusobno povezanih koraka ka sticanju ne samo političkog, nego i ekonomskog suvereniteta.

Ako Donjecka i Luganska Republika budu u stanju da za kratko vreme suštinski podignu životni standard običnih ljudi – to će postati najbolja preporuka da njihov primer slede i druge oblasti Ukrajine. Prvo oblasti jugoistoka zemlje, a potom i druge.

Politička šema legalizacije Donbasa kao pravnog naslednika državnosti Ukrajine koja se raspada može imati varijante, uključujući i mogućnost da se Viktor Janukovič vrati u Donbas gde bi se na zakonit način odrekao vlasti u korist realnih sadašnjih vlasti Novorosije.

 

Nakon toga bi parlamenti DNR i LNR usvojili nove zakone o federalnom ustrojstvu Novorosije, raspisali izbore za predsednika i utvrdili pravila za priključivanje drugih delova bivše Ukrajine novoj zemlji.

Možda bi tada jedan od poteza republika Novorosije – kao demonstracija njihovog suvereniteta – moglo da bude i prihvatanje državne trobojke Rusije kao druge državne zastave. Slično kao što je Pridnjestrovlje upravo uzelo državnu zastavu RF za svoju drugu zvaničnu državnu zastavu.

Šta će se još događati dalje?

Novorosija i Rusija će nastaviti da čine korake na koje ni Ukrajina, ni Evropa, ni Sjedinjene Države neće imati čime da odgovore. Razlika će biti samo u tome što Ukrajina to neće moći, a SAD – neće hteti.

Zbog svega, pritisak u kijevskom kotlu će porasti toliko da će eksplodirati, a potom će u Ukrajini početi rat svih protiv svih…

Počeće priključivanje oblasti i regiona bivše Ukrajine onom „komadu“ države koji bude a) najmoćniji ekonomski i industrijski; b) dominantan na vojnom planu; v) najkrupniji teritorijalno….

A Novorosija će po svim tim parametrima biti lider.

Da bi Novorosija nepovratno učvrstila svoj status jezgra formiranja nove države od krhotina stare – biće dovoljno da joj se priključe i samo i jedna ili dve oblasti jugoistoka današnje Ukrajine.

 

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …