Home / U FOKUSU / SRPSKI GENERAL-MAJOR O VOJSCI KOSOVA: Lažni trijumfalizam Srbije i medijsko prikrivanje istine, ne lažite narod..

SRPSKI GENERAL-MAJOR O VOJSCI KOSOVA: Lažni trijumfalizam Srbije i medijsko prikrivanje istine, ne lažite narod..

Piše: prof. dr Mitar Kovač, General-major u penziji
Neshvatljivo je da vlast Srbije, preko medija, iskazuju iznenađenje zbog formiranja vojske lažne države Kosovo. Takođe na sceni je lažni trijumfalizam zbog toga što se navodno SAD, NATO i EU ne slažu sa ponašanjem vlasti lažne države Kosovo. Nažalost sve je to medijska igra za javnost jer ne postoji suštinsko mimoilaženje Zapada i vlasti „Kosova“.

siptari- albanci- vojska

Razgovori sa privremenim prištinskim vlastima i pregovori koje je vodila bivša i aktuelna vlast bili su suštinski u funkciji izgradnje institucija i promovisanja nezavisnosti lažne NATO države Kosovo. Taj proces je intenziviran kada je pregovarački proces iz UN suštinski prebačen u nadležnost EU.

Srbija je time učinila stratešku grešku po srpske nacionalne interese, sve zarad obećanja EU oko nastavka procesa „evropskih integracija“. Žrtvovao se deo nacionalne teritorije za nekakvu EU u raspadu, koja je u suštini nedemokratska birokratija u funkciji ostvarivanja interesa vodećih država Zapada.

Kada su se izgrađivali prelazi na „administrativnoj liniji“, to navodno nije bila „prava granica“, kada su počeli naplaćivati carinu to je navodno bila „administrativna taksa“, kada su sa NATO i Albanci počeli da prave tzv. Bezbednosne snage Kosova, onda to nije bila vojska nego „policija.“…

I tako godinama lažemo sami sebe, kao narod i država i pristajemo da nam EU „nudi šargarepu“ a uzima dušu i suštinu nacionalnog bića. EU od Srba pravi narod bez ponosa i časti. Sve što Albanci na Kosovu mogu i rade, to Srbi u R. Srpskoj ne mogu. Sve su učinili da bi rasformirali Vojsku Republike Srpske a istovremeno formirali vojsku lažne države Kosovo. To je ta „doslednost“ ili dupli kriterijumi Zapada.

Po simetriji, jedan odgovor srpskog naroda na formiranje „vojske Kosova“ mogao bi da bude ponovno formiranje Vojske Republike Srpske i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske, upravo po istim kriterijumima dela međunarodne zajednice koja je priznala lažnu državu Kosovo.

Srbi ne treba da se čude danas na sve to što nam se dešava na Kosovu i Metohiji, jer ubiraju plodove promašenih Briselskih pregovora, koje je prošla i aktuelna vlast vodila mimo UN, često suprotno Ustavu R. Srbije. Krajnje je vreme da se prekine sa pogubnom politikom neustavnog delovanja i postepenog priznavanja secesije i okupacije Kosova i Metohije.

Od formiranja Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), preko podrške NATO-a kosovskoj oružanoj pobuni njenom transformacijom u Kosovski zaštitni korpus (KZK) i Kosovsku policijsku službu (KPS) 1999. a potom transformacijom u Kosovske bezbednosne snage (KBS) 2008. i sada, u samom finišu – u iščekivanju proglašenja „Vojske Kosova“, javnosti su u svakoj od ovih faza pažljivo servirane poruke, od toga da KZK neće biti vojska, a da će se njeni nenaoružani pripadnici boriti protiv elementarnih nepogoda i spasavati stanovništvo u slučaju prirodnih nesreća, do toga da će KBS nositi lako naoružanje i da je to formacija odgovorna za angažovanje u kriznim situacijama, uklanjanje „eksplozivnih naprava i civilnu zaštitu“.

A tek onako usput je objašnjeno da ove snage moraju biti spremne da ispune ostale bezbednosne zadatke koji nisu u mandatu policije ili ostalih službi za održavanje reda i mira. Transformacija poruka je podrazumevala i prvobitne demantije Zapada da će „Kosovo“ imati svoju vojsku, pa sve do najnovije izjave američke ambasadorke na „Kosovu“ da je vlada „Kosova“ ispunila sve obaveze vezane za transformisanje KBS u oružane snage ili vojsku „Kosova“. Predsednik Skupštine „Kosova“ Kadri Veselji izjavio je da će vojska „Kosova“ biti formirana u roku od nekoliko dana, javila je stanica Klan Kosova.

„Želim da razjasnim da će narednih dana u skladu sa mojim ustavnim moćima biti preduzete akcije neophodne za legalnu transformaciju dugo očekivane ‘kosovske’ vojske, koja će postati realnost, zahvaljujući dopunama zakona o bezbednosnim snagama ‘Kosova’“, rekao je Tači na ceremoniji obeležavanja „Epopeje OVK“ u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini.

Tači je naveo da „‘Kosovo’ mora da unapredi ulogu i dužnosti ‘kosovske vojske’“, kako bi zaštitila „suverenitet i teritorijalni integritet, ali i sačuvala mir i nacionalne interese“. „Susedne zemlje, koje imaju svoje vojske moraju da razumeju da je ova transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, korak koji je potpuno normalan za suverene i nezavisne države. Misija KFOR-a nastaviće da funkcioniše kao i do sada i ova transformacija neće uticati na njegovu misiju“, tvrdi Tači.

Tači je pozvao NATO članice da nastave da pomažu „Kosovo“, najavivši da je naredni korak po osnivanju vojske, uvlačenje „Kosova“ u NATO. Isa Mustafa, „premijer“ privremenih šiptarskih institucija u Prištini, koji je takođe prisustvovao skupu, proglasio je 5. mart danom kada „dobro pobeđuje zlo, a istina fikciju“. Prema njegovim rečima, „Kosovo“ gradi demokratske institucije, ekonomske i socijalne razlike političkih lidera, ali kako je primetio svi su jedinstveni u načinu na koji se odvijaju evropske i evroatlantske integracije. „Ponosni smo na naše bezbednosne snage u kojima vidimo vojsku, silu koja garantuje mir i stabilnost ne samo u regionu već i šire, buduću članicu severnoatlantske alijanse“, rekao je Mustafa.

Dnevnik Zeri piše da bi inicijativa „predsednika“ Hašima Tačija za promenu zakona o Bezbednosnim snagama Kosova uskoro mogla da bude podneta skupštini i da se očekuje da će naići na podršku opozicionih stranaka. Zeri tvrdi da, po predlogu Tačija, ime Bezbednosnih snaga neće biti menjano, ali će njihove nadležnosti biti proširene, tako da faktički postanu oružane snage.

Ambasada SAD u Prištini smatra da Bezbednosne snage Kosova mogu da se transformišu u vojsku samo kroz ustavne promene, što zahteva saglasnost poslanika Srpske liste, piše prištinski dnevnik Koha ditore. Politika SAD je da transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova može da se uradi samo u skladu sa Ustavom i kroz sveobuhvatni politički proces, saopštila je ambasada u odgovoru na pitanje Koha ditore. Sve je to formalna igra jer SAD suštinski su bile osnovni pokretač formiranja tzv. vojske „Kosova“.

Pitanje na koje treba tražiti odgovor jeste: Kome je i zašto potrebna destabilizacija regiona i koji je geopolitički smisao očiglednog procesa stvaranja velike Albanije? Takođe, trebalo bi pod hitno tražiti reakciju Saveta bezbednosti UN radi poštovanja Rezolucije 1244 SB UN i ponovnog vraćanja pregovora iz Brisela u nadležnost UN.

Postoje dvostruki standardi kada je reč o pristupu Zapada prema Kosovu i Metohiji. S jedne strane se vodi borba protiv radikalnog islama na Bliskom istoku a, s druge strane, se isti taj radikalni islamizam podržava na Kosovu i Metohiji i na prostoru Federacije BiH. Kao da nije poznato da su mnogi koji su uništavali srpske manastire, crkve i spomenike na Kosovu i Metohiji isto to radili u Palmiri u Siriji. Zar oni koji su uništavali spomenike i vadili organe otetih Srba i trgovali sa njima mogu danas da budu nagrađeni lažnom državom Kosovo? I takva nedela su bila cena lažne države Kosovo nastale na zločinu prema srpskom narodu.

Albanci treba da znaju da takva država i vojska neće dugo trajati i pitanje je okolnosti i trenutka kada će sve to biti poništeno, a srpska zastava ponovo se zavijoriti na Šari i Prokletijama. Kosovo i Metohija su prema Ustavu Srbije, deo srpske države, što je potvrđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Zbog toga nelegalno formiranje takozvane vojske „Kosova“ može biti samo još jedan korak ka produbljivanju nestabilnosti i realno predstavlja pretnju za mir i stabilnost u regionu Balkana.

Direktor Centra za geostrateška istraživanja u Beogradu Dragana Trifković podvukla je da formiranje vojske samoproglašenog Kosova traje već nekoliko godina uz podršku SAD, Velike Britanije i Turske, bez obzira na Rezoluciju 1244. „Time se otvoreno krši međunarodno pravo. Ako srpsko rukovodstvo hoće da preduzme ozbiljne korake, neophodno je rešavanje pitanja ‘Kosova’ vratiti iz Brisela u UN, gde postoji podrška Rusije i Kine – rekla je Trifkovićeva.

Otcepljenje i okupacija Kosova i Metohije doveli su do slabljenja pravoslavnih država na Balkanu, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske. Za Srbe i Srbiju nasilna secesija Kosova i Metohije i stvaranje lažne države Kosovo, kao prva faza u izgradnji „Velike Albanije“, jeste ravno pravoj nacionalnoj katastrofi.

Žalosno je što neke parlamentarne stranke i veliki broj nevladinih organizacija radi na lobiranju i afirmaciji nezavisnosti lažne države Kosovo. Za takvo delovanje imaju političku i finansijsku podršku država i regionalnih organizacija koje drže Kosovo i Metohiju okupiranim.

Ruski ambasador u Albaniji Aleksandar Karpušin rekao je za „Koha ditore“ da Rezolucija 1244 SB UN ne dozvoljava formiranje tzv. vojske „Kosova“. Srpski političari na vlasti smatraju da Albanci ne mogu bez glasova Srpske liste da donesu takvu odluku. Na to nemaju pravo po rezoluciji 1244 i takva odluka je nelegalna.

Prištinu ne zanimaju stavovi UN, NATO i EU oko formiranja oružanih snaga „Kosova“, jer suštinski znaju da su vodeće države pomagale izgradnju vojske „Kosova“ i da ovo javno suprotstavljanje jeste iz trenutnih političkih razloga. Posle usvajanja rezolucija o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova u „kosovskom parlamentu“ bez podrške srpskih poslanika, Hašimu Tačiju glasovi Srba neće biti ni potrebni da formira vojsku.

Prema Rezoluciji 1244, na Kosovu i Metohiji vojno mogu da budu prisutne samo dve oružane sile i to: KFOR i snage vojske i policije R. Srbije. Nije dobro što je KFOR uglavnom sastavljen iz kontigenata država članica NATO. Bilo bi veoma važno da se mandat vojnog prisustva izvorno vrati pod mandat UN i da u vojne snage budu „plavi šlemovi“ pod neposrednom komandom UN.

Trebalo bi makar sada aktuelizovati pokretanje pitanja povratka utvrđenog kontigenta srpskih snaga na Kosovo i Metohiju, kako je to predviđeno i Rezolucijom 1244. Priština obilato koristi to što Srbija ne insistira na onome što nam je dato Rezolucijom 1244 i to vide kao znak slabosti Srbije u pregovaračkom procesu, jer Beograd čini sve ustupke za račun tzv. evrointegracija. Albanci na Kosmetu razmišljaju isto kao što su razmišljali i kada su proglasili nezavisnost, jer je Zapad a potom i zvanični Beograd pod pritiskom sve vremenom prihvatao.

Zato se može pouzdano reći da NATO nije iskren u izjavama oko vojske „Kosova“ i da blefira, jer već šest godina neposredno rukovodi procesom izgradnje i organizovanja vojske „Kosova“. U tom procesu vodeće članice NATO donirale su oružje i opremu za buduću vojsku. Već duže vreme na pojedinim vojnim akademijama na Zapadu školuju se oficiri i podoficiri, za potrebe buduće vojske „Kosova“.

Pojedine jedinice Bezbednosnih snaga Kosova, kao klasične vojne formacije učestvovale su na NATO vežbama. Sve navedene činjenice govore u prilog tvrdnji da zvanični Brisel, Vašington, Berlin i London nisu iznenađeni. O svemu tome Srbija je imala informacije ali vlast nije preduzimala adekvatne korake i sada se ponaša kao da je iznenađena, izražavajući „zahvalnost“ prema SAD, Nemačkoj, NATO-u i EU, koji su stvorili Tačijevu vojsku.

To narod zna i očekuje da vlast Srbije, u skladu sa nadležnostima, pred SB UN pokrene, pod hitno pitanje delovanja Prištine pa i pojedinih regionalnih organizacija, pre svega NATO i EU, suprotno mandatu utvrđenom Rezolucijom 1244 SBUN. Nepreduzimanje tih koraka jeste prećutna saglasnost sa državama koje su priznale nezavisnost lažne države Kosovo.

(fsksrb.ru)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …