Home / U FOKUSU / STANJE SE POGORŠAVA: RUSIJA kreće u VELIKU VOJNU AKCIJU na Bliskom istoku!

STANJE SE POGORŠAVA: RUSIJA kreće u VELIKU VOJNU AKCIJU na Bliskom istoku!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon što su SAD u ponedeljak prekinule saradnju s Moskvom po pitanju Sirije, namerava da pokrene operaciju protiv terorista do potpunog uništenja.

rusija- tenkovi- vojnici

Kremlj je u pomorskoj bazi u Tartusu već razmestio raketni sistem S-300, drugi u Siriji, a u avio-bazu u Latakiji šalje dodatne borbene avione.

Prema navodima ruskih medija, kao odgovor na američku provokaciju Duma bi do kraja nedelje trebalo da usvoji novi sporazum sa Sirijom o razmeštanju vojske i opreme u bazi „Hmejmim“.

– U pitanju je ugovor prema kojem Rusija u „Hmejmimu“ može da rasporedi neograničen broj letelica, i to na neograničen vremenski period – tvrdi izvor iz Kremlja za agenciju TASS.

Kako taj izvor podseća, Putin je u martu povukao deo vojnog kontigenta iz Sirije kao ustupak Amerikancima, da bi s njima započeo pregovore o okončanju rata u Siriji.

Međutim, nakon što je Vašington prekinuo odnose s Moskvom, ruskog predsednika ništa ne sprečava da udari na teroriste najjače do sada.

– Putin će u Siriju vratiti letelice „su-24“, „su-34“ i „su-25“. Posade aviona su već spremne i čekaju naređenje da krenu. Verujem da će u bazi „Hmejmim“ u Latakiji biti već za dva, tri dana – tvrdi izvor ruskog iz ministarstva odbrane za list „Izvestija“.

Istovremeno, američka televizija Foks njuz objavila je da je Rusija već dopremila svoj unapređeni model raketnog sistema S-300 u mornaričku bazu u Tartusu u Siriji.

– Sistem S-300V4, koji ima domet od 400 kilometara, dopremljen je u Siriju brodovima. Na taj način Moskva namerava da ojača svoju vazduhoplovnu odbranu zbog tenzija sa SAD.

To je drugi ruski sistem S-300 u Siriji. Prvi je razmešten u bazi „Hmejmim“ nakon što je prošlog novembra turska oborila ruski „suhoj“ – navodi izvor iz američke vojske za Foks.

Prema mišljenju zamenika predsedavajućeg ruske Dume Ivana Melnikova, Putin je dosta čekao i trpeo američke provokacije.

– Prekidom saradnje sa nama po pitanju Sirije, Amerikanci su nam dali praktično odrešene ruke da završimo ono šta smo odavno počeli. Rat u Siriji moramo privesti kraju.

To će biti u interesu i Evrope i Rusije. U suprotnom, ovaj sukob će još dugo potrajati i proširiće se po regionu – smatra Melnikov.

Dvostruka igra

On je podsetio da je ruska vojna operacija u Siriji, od 30. septembra 2015. kad je počela, bila veoma efikasna, ali je Moskva u martu odlučila da je suspenduje kako bi dala šansu pregovorima o miru sa SAD.

– Očekivali smo razumevanje naših takozvanih saveznika u borbi protiv terorizma. Međutim, vreme je pokazalo da su SAD igrale dvostruku igru. Kako bi zaštitila svoje interese, Amerika direktno i indirektno podržava snage koje seju razaranje, smrt i haos.

Vašington želi da zaštiti veliki broj terorista i upotrebi ih za ostvarenje svojih ciljeva.

To je sada postalo kristalno jasno – kaže ruski političar.

Inače, Vašington je u ponedeljak uveče prekinuo sve kontakte sa Moskvom po pitanju Sirije, nakon što je Putin ukinuo sporazum sa SAD o uništenju nuklearnog arsenala.

Ruski predsednik je kao razlog za svoj potez naveo neprijateljsku politiku Vašingtona prema Moskvi.

On je naglasio da će sporazum ponovo stupiti na snagu kad Amerika smanji broj vojnika u zemljama NATO u istočnoj Evropi i ukine sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini.

(Informer)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …