Home / U FOKUSU / STRAŠNO UPOZORENJE- „The Economist“: STIŽE OGROMNA EKONOMSKA KRIZA, UNIŠTIĆE SVE OSIM RUSIJE!

STRAŠNO UPOZORENJE- „The Economist“: STIŽE OGROMNA EKONOMSKA KRIZA, UNIŠTIĆE SVE OSIM RUSIJE!

Pre 10 godina došlo je do krize na američkom tržištu nekretnina, četiri godine kasnije, Grčka je izazvala evropsku dužničku krizu, a sada dolazi do trećeg nastavka ekonomske krize koja će zahvatiti zemlje u razvoju, piše britanski poslovni nedeljnik The Economist.

amerika- siromastvo- beskucnik- sad- usa 2

Ono što povezuje ove krize je rapidan rast dugova, nakon čega je usledilo “pucanje balona” na tim tržištima, kako američkom, tako i evropskom. Sada je došao na red treći nastavak dužničke krize i on se upravo razotkriva. Pogodiće zemlje u razvoju, a investitori su već smanjili svoju imovinu u tim zemljama, ali agonija tek sledi.

Dužničke krize u siromašnijim zemljama nisu ništa novo. Na neki način ova će biti manje dramatična od bankrota kakvi su zabeleženi u krizama 1980-ih i 1990-ih godina. Naime, danas većina zemalja u razvoju ima fleksibilnije stečajeve, veće rezerve i manji udeo duga u stranim valutama. Uprkos tome, prasak će naštetiti rastu tih ekonomija više nego što mnogi očekuju, piše The Economist.

U sva tri nastavka ove dužničke krize ciklus počinje odlivom kapitala preko granica, izazivajući pad kamatnih stopa i povećan rast kreditiranja. U Americi, odredištu globalne štednje, ponajviše iz Azije, to se prelilo u krizu drugorazrednih vrednosti nekrednina sa razarajućim rezultatima. U evrozoni su, ipak, štedljiviji Nemci pomogli naduvavanju cena nekretnina u Irskoj i prevelikoj javnoj potrošnji Grčke.

Bogate zemlje su “pukle” i povukle kamatne stope na najniži nivo u istoriji, pa je tok kapitala promenio smer. Novac se odlivao iz bogatih u siromašne zemlje. Bio je to dobar smer, ali je izazvao velika zaduživanja, puno kredita i kupovinu skupe imovine. Uskoro će sve to stići na naplatu, a kolika će biti šteta zavisi od lokalnih faktora, odnosno koliko su se prilagodili kursu valute, a u osnovi se većina zemalja u razvoju može podeliti u tri grupe.

U prvu grupu ulaze zemlje kojima će nakon kreditnog buma uslediti duži mamurluk, ako ne i infarkt. Tu se nalaze Južna Koreja, Singapur, kao i Kina. One imaju snažno oružje za zaštitu od odliva kapitala, kao i veliki višak na tekućem računu. Vlasti u tim zemljama imaju sredstva za pomaganje prezaduženim zemljama i ne pokazuju volju da dopuste njihov bankrot.

U drugoj grupi se nalaze Brazil i Turska, koji imaju deficite na tekućem računu i velike dugove u stranoj valuti.

Treća grupa obuhvata Indiju, Argentinu i Rusiju, odnosno zemlje u razvoju koje su već izbegle probleme ili će ih tek izbeći.

(Hina)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …