Home / U FOKUSU / Stravični ruski „vozovi odmazde“ kao odgovor na zapadni „protivraketni štit“!- VIDEO

Stravični ruski „vozovi odmazde“ kao odgovor na zapadni „protivraketni štit“!- VIDEO

Rusija će, kao odgovor na stvaranje evropskog „protivraketnog štita“ u svoj arsenal odbrane i potencijalne odmazde uvrstiti tzv. „vozove odmazde“, koji će nositi nuklearne rakete.

rakete 1

Nosivost standardnog sovjetskog vagona-hladnjače iznosi otprilike 47 tona, pa analitičari pretpostavljaju da bi raketni sistem „Bulava“ sa težinom od 38 tona, i „Jars“, težak 49 tona, bili idealni za taj vid odbrane.

Profesor Jurij Grigorjev, doktor tehničkih nauka, ističe da je sistem „vozova odmazde“ bolje zaštićen od nuklearnog udara protivnika nego ranije mobilne lansirne rampe, koje su mogle da „nestanu“ u prvom napadu.

Ipak,Grigorjev ukazuje na potencijalnu opasnost u vrijeme mira u slučaju da teroristi dignu u vazduh takav voz sa raketama koje su opremljene nuklearnim glavama. Čak i obična nesreća može dovesti do nepredvidljivih tragičnih posljedica – napominje on.

Televizijski kanal „Zvezda“, koji pripada medijskoj grupi pod vođstvom Ministarstva obrane Rusije, potvrđuje da je jedan od naučno-istraživačkih instituta, koji radi za interese Raketnih jedinica strateške namene, uspešno izvršio još jednu etapu istraživanja novog vida odbrane.

Ovaj sistem trebalo bi da uđe u naoružanje Rusije već do 2020. godine, budući da će do 2018. ili 2020. evropska protivaketna odbrana biti opremljena novim raketama „SM-3“ te će tako moći da presreće ruske interkontinentalne rakete.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …