Home / U FOKUSU / STROGO ČUVANA TAJNA– „Vikiliks“ još pre 5 godina otkrio NATO plan o početku masovnog napada na Rusiju!

STROGO ČUVANA TAJNA– „Vikiliks“ još pre 5 godina otkrio NATO plan o početku masovnog napada na Rusiju!

Kao ekskluzivnu vest britanski Gardijan je još pre pet godina putem Vikiliksa objavio na svojim naslovnim stranama telegram tadašnje američke državne sekretarke Hilari Klinton koji je sadržao plan NATO pakta za masovni napad na Rusku Federaciju.

vojnici- rat- vojska

Krah u odnosima između Rusije i NATO pakta zbog krize u Ukrajini doveo je do najtežeg zaoštravanja u odnosima dve strane od Hladnog rata. Ponovo je u prvom planu ubrzana militarizacija, a težište sukoba se prebacilo na istočnu Evropu i Baltik.

Kada se današnja taktika vojnih lidera NATO pakta uporedi sa planom koji je „procureo“ pre čak pet godina, postaje jasno da je on (ili njegova izmenjena verzija) već dobila svoju primenu.

„Plan…“

NATO plan za rat širokih razmera protiv Rusa predviđa izmeštanje devet vojnih divizija iz SAD, Britanije, Nemačke i Poljske. Prema pisanju Gardijana, opšti napad predviđao je korišćenje luka u Nemačkoj i Poljskoj koje bi primile pomorske jedinice iz SAD-a i Velike Britanije, a koje bi prenosile invazione snage.

Kada je ruska strana saznala za plan, reakcija je bila očekivano oštra. „Moramo da dobijemo garancije da će takvi planovi biti otkazani i da NATO ne smatra Rusiju neprijateljskom zemljom“, izjavio je tada ruski predstavnik pri NATO savezu.

Članovi ruske vlade takođe su protestovali protiv plana jer je gotovo ista stvar otkrivena i kroz objavljivanje diplomatskih depeša između američkih ambasada u svetu i vlade u Vašingtonu na početku afere Vikiliks, a čiju verodostojnost su zapadni funkcioneri odbacivali – a zahvaljujući novom telegramu saznajemo i zašto.

Strogo čuvana tajna

Telegram u kojem se nalazi plan potpisan je od strane tadašnjeg šefa Stejt departmenta, Hilari Klinton, a upućen je američkim diplomatama pri NATO paktu. Ona ističe da „plan treba da se čuva u strogoj tajnosti“.

„Sjedinjene Države čvrsto veruje da o ovom planu ne treba diskutovati u javnosti. Plan je klasifikovan kao NATO tajna na najvišem nivou“, navodi se u telegramu. „Javna rasprava o planovima dovodi u pitanje njihovu vojnu vrednost… i dovela bi do njihovog izlaganja javnosti, a to slabi poziciju svih naših saveznika,“ piše Klintonova.

Ona je takođe naglasila američkim diplomatama da „lažu novinare“ u slučaju curenja informacija. Ona je u tom slučaju predložila niz „odgovora za izbegavanje“ ove teme, poput: „NATO nikada ne diskutuje o konkretnim planovima.“

Dalje, ona ističe da su agentima alijanse date instrukcije da u takvim situacijama govore da „planovi NATO-a, nisu usmereni ka bilo kojoj zemlji.“ Ipak, ruski predstavnik Dmitrij Rogozin upravo je doveo u pitanje ovaj poslednji pasus Hilarinog telegrama, ironičnom konstatacijom: „Prema kome drugom bi taj vojni plan bio usmeren? Protiv Švedske, Finske, Islanda, Grenlanda, protiv polarnih medveda ili protiv ruskog medveda?“

amerika-sad-vojska

Počeće na Baltiku…

Povod za napad na Rusiju prema NATO planu jeste odbrana novih baltičke članice pakta koje okružuju Rusiju – Letonije, Litvanije i Estonije. Telegram takođe predviđa „da se proširi plan koji već postoji za odbranu Poljske,“ piše pravda.ru.

Zaista, poslednjih godinu dana NATO šalje dodatne snage na istočne granice i Baltik kako bi „umirio istočne saveznike“ od ruske pretnje i učvrstio odbranu. Takođe, sve češće se održavaju NATO vojne vežbe u baltičkim zemljama, u kojima se cilja odbrana od „potencijalne pretnje spolja“.

Prema telegramu iz oktobra 2009. godine, ambasador SAD pri NATO savezu Ivo Dalder kaže da su i Hilari Klinton i Barak Obama dali svoju punu podršku za razvoj vojnog plana protiv Rusije. On dalje sugeriše da treba učiniti tako da ne bude odmah jasno da je Rusija potencijalna meta, usvajanjem kako kaže on „generičnog plana“ za kretanje trupa u baltičkim zemljama i ne spominjanjem protiv koga će one biti usmerene da, u slučaju curenja, ne bi došlo do napetosti sa Moskvom.

Međutim, Dmitrij Rogozin se nije dao prevariti, te je na svojstveni način konstatovao: „Ako idete u lov na zeca, zašto nosite oružje za ubijanje medveda?“

(Srbijadanas.com)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …