Home / U FOKUSU / STRUČNJACI I ANALITIČARI NAJVALJUJU STRAVIČAN DOGAĐAJ: U sledećih nekoliko nedelja počinje rat između Kine i SAD!

STRUČNJACI I ANALITIČARI NAJVALJUJU STRAVIČAN DOGAĐAJ: U sledećih nekoliko nedelja počinje rat između Kine i SAD!

ratSvetski lideri su izrazili strah da bi narednih nedelja mogao da izbije svetski rat zbog teritorijalnog spora između Kine i Filipina u Južnokineskom moru.

Konflikt koji već neko vreme traje između Kine i Filipina biće najverovatnije okončan danas kada Hag donese presudu o liniji demarkacije kako bi se razrešio teritorijalni spor oko ostrva u Južnokineskom moru.

Filipini su slučaj predali tribunalu na rešavanje pre tri godine, a spor se takođe vodi i sa Brunejem, Malezijom i Vijetnamom.

Kina tvrdi da joj pripada gotovo celo Južnokinesko more i nastavlja da gradi vojne luke, piste i vojne baze na tamošnjim ostrvima uprkos međunarodnim osudama.

Kina je već navela da će ignorisati presudu Haga, a ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji je rekao da će ona samo „eskalirati tenzije“.

Vlada SAD je pozvala sve zemlje koje se spore oko teritorije da se uzdrže od provokativnog delovanja i izjava do izricanja presude.

Međutim, kineske državne novine su upozorile da će SAD „platiti“ zbog mešanja u ovaj teritorijalni spor.

„Kod svakog pitanja postoji crvena linija, a neko će skupo platiti ako se ova linija pređe“, pisalo je u novinama.

„Ako SAD nezavisno od rizika nastave da vrše pritisak i zastrašuju, biće jasno kao dan da su isključivo SAD odgovorne za povećanje tenzija u Južnokineskom moru.

Kina će se svim snagama truditi da očuva svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Kina ne želi ništa što joj ne pripada, ali će se osigurati da odbrani sve ono što joj pripada“.

Inače, tenzije između Kine i SAD se zakuvavaju već nekoliko meseci.

SAD su besne na Kinu zbog „militarizacije“ Južnokineskog mora te je Barak Obama odlučio da pošalje američku vojsku u region radi suzbijanja potencijalne pretnje.

Kineski zvaničnici su besni na Ameriku zbog sprovođenja pomorskih misija u Južnokineskom moru pod konvencijom Slobodne navigacije u međunarodnim vodama.

Kineski borbeni avioni su prošlog meseca prišli na 15 metara od američkog aviona iznad Južnokineskog mora, što je sekretar Džon Keri opisao kao „provokativan i destabilizujući čin“.

Pokazujući svoju upornost, Kina je započela vojne vežbe blizu južnog ostrva Hajnan i ostrva Parasel u Južnokineskom moru koje se fokusiraju na vazdušnu kontrolu, površinske operacije i antipodmorničko ratovanje, a u vežbama su se našla dva razarača sa vodećim projektilima i jedna fregata.

Ipak, navodi se da je u pitanju samo normalna pomorska aktivnost koja „nije povezana sa specifičnim događajima ili državama“.

(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …