Home / U FOKUSU / SVE JE BILA OBMANA VEKA: Budući Trampov šef diplomatije: „Na ruska dejstva povodom Krima i Sirije treba da odgovorimo silom!“- Evo šta se zapravo sprema..

SVE JE BILA OBMANA VEKA: Budući Trampov šef diplomatije: „Na ruska dejstva povodom Krima i Sirije treba da odgovorimo silom!“- Evo šta se zapravo sprema..

U Senatu Sjedinjenih Država počela su slušanja povodom kandidature Reksa Tilersona za šefa Stejt departmana u administraciji Donalda Trampa.
tramp
I, počela su (u senatskom komitetu za spoljne poslove) sa nekim iznenađenjima za američke demokrate i globaliste koja su (barem) verbalna.

Tilerson je – odgovarajući na pitanje proverenog demokrate-rusofoba Dena Kardina – rekao da je na dejstva Rusije povodom Krima trebalo odreagovati silom.

„Dejstva Rusije povodom Krima bila su zasnovana na sili i zahtevala su proporcionalni odgovor silom.“

Kardinovo pitanje je glasilo: „Hoćete li priznati pravo Rusije na Krim?“

Usledio je odgovor: „ Ne, gospodine. Oni su uzeli teritoriju koja im nije pripadala“.

Dodatno je objasnio da ne želi da kaže da je SAD trebalo da sa Rusijom ratuju zbog Krima: „U situaciji koja je bila 2014-te, sve snage ukrajinske armije trebalo je poslati na istočnu granicu zemlje i isporučiti Ukrajini odbrambeno naoružanje i snabdevati je obaveštajnim podacima“.

Verovatno shvatajući da je trebalo da posavetuje da Kijev šalje armiju na Krim, jer bi samo to bio odgovor silom, Tilerson je u suštini korigovao sopstvene reči o upotrebi sile povodom Krima. Jer, rekao je i ovo: „Rukovodstvo Rusije bi shvatilo jak odgovor koji bi značio: da, uzeli ste Krim, ali se na tome morate zaustaviti“.

Tilerson je objasnio da će Vašington priznati Krim ruskim ako se sa time saglasi „narod Ukrajine“. Još je zagonetno naveo: ili ako bude napravljen neki širi sporazum koji bi zadovoljio i ukrajinski narod.

Posebno je ukazao da ekonomske sankcije protiv Rusije smatra „moćnim instrumentom“.

U ovom kontekstu je podsetio na omiljenu Ruzveltovu izreku: bavi se diplomatijom, ali iza leđa drži veliku batinu.“

Povodom novog senatorskog pitanja, naslednik Džona Kerija je ocenio da Moskva želi da vrati svoje mesto „na globalnoj areni“ i da je njen plan „i geografski“. Dodatno je objasnio:

„Oni imaju svoj pogled na raspad Sovjetskog Saveza, ali su bili malo dezorijentisani u prelaznom periodu.“

Tilerson je ipak izbegao da potvrdno odgovori na pitanje: „Da li ste za pooštravanje sankcija protiv Rusije?“

Ograničio se rečima: „To pitanje treba dodatno izučiti“.

Simptomatično je i da je verovatni budući šef američke diplomatije rekao da udare ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji smatra „neprihvatljivim“.

tilerson- rexRex Tillerson

On je u Senatu SAD-a rekao i da će nova administracija pokušati da Kinu odseče od pristupa veštačkim ostrvima koje je napravila u Južnom Kineskom moru.

Naglasio je da će Pekingu biti stavljeno do znanja: i da mora prestati sa gradnjom ostrva i da mu „neće biti dozvoljeno da im pristupi”.

Tilerson je pritom izgovorio i ovo: „Mene, zajedno sa onim što se događa oko ostrva Senkaku, gradnja veštačkih ostrva, sa postavljanjem ratne tehnike na njima, u dobroj meri podseća na rusko zauzimanje Krima. Reč je o zauzimanju teritorije na koju pretenduju druge zemlje”.

Dodao je da dejstva Kine izazivaju „krajnju zabrinutost”:

„Ako Kini bude dozvoljeno da diktira uslove plovidbe tim vodama – to će biti pretnja celoj globalnoj ekonomiji. To je globalno pitanje velike važnosti jer kroz te vode dnevno prođe robe u vrednosti pet biliona dolara”.

Tilerson je senatorima rekao da nova administracija neće menjati politiku „jedne Kine”.

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …