Home / U FOKUSU / SVE JE BILA OBMANA VEKA: Budući Trampov šef diplomatije: „Na ruska dejstva povodom Krima i Sirije treba da odgovorimo silom!“- Evo šta se zapravo sprema..

SVE JE BILA OBMANA VEKA: Budući Trampov šef diplomatije: „Na ruska dejstva povodom Krima i Sirije treba da odgovorimo silom!“- Evo šta se zapravo sprema..

U Senatu Sjedinjenih Država počela su slušanja povodom kandidature Reksa Tilersona za šefa Stejt departmana u administraciji Donalda Trampa.
tramp
I, počela su (u senatskom komitetu za spoljne poslove) sa nekim iznenađenjima za američke demokrate i globaliste koja su (barem) verbalna.

Tilerson je – odgovarajući na pitanje proverenog demokrate-rusofoba Dena Kardina – rekao da je na dejstva Rusije povodom Krima trebalo odreagovati silom.

„Dejstva Rusije povodom Krima bila su zasnovana na sili i zahtevala su proporcionalni odgovor silom.“

Kardinovo pitanje je glasilo: „Hoćete li priznati pravo Rusije na Krim?“

Usledio je odgovor: „ Ne, gospodine. Oni su uzeli teritoriju koja im nije pripadala“.

Dodatno je objasnio da ne želi da kaže da je SAD trebalo da sa Rusijom ratuju zbog Krima: „U situaciji koja je bila 2014-te, sve snage ukrajinske armije trebalo je poslati na istočnu granicu zemlje i isporučiti Ukrajini odbrambeno naoružanje i snabdevati je obaveštajnim podacima“.

Verovatno shvatajući da je trebalo da posavetuje da Kijev šalje armiju na Krim, jer bi samo to bio odgovor silom, Tilerson je u suštini korigovao sopstvene reči o upotrebi sile povodom Krima. Jer, rekao je i ovo: „Rukovodstvo Rusije bi shvatilo jak odgovor koji bi značio: da, uzeli ste Krim, ali se na tome morate zaustaviti“.

Tilerson je objasnio da će Vašington priznati Krim ruskim ako se sa time saglasi „narod Ukrajine“. Još je zagonetno naveo: ili ako bude napravljen neki širi sporazum koji bi zadovoljio i ukrajinski narod.

Posebno je ukazao da ekonomske sankcije protiv Rusije smatra „moćnim instrumentom“.

U ovom kontekstu je podsetio na omiljenu Ruzveltovu izreku: bavi se diplomatijom, ali iza leđa drži veliku batinu.“

Povodom novog senatorskog pitanja, naslednik Džona Kerija je ocenio da Moskva želi da vrati svoje mesto „na globalnoj areni“ i da je njen plan „i geografski“. Dodatno je objasnio:

„Oni imaju svoj pogled na raspad Sovjetskog Saveza, ali su bili malo dezorijentisani u prelaznom periodu.“

Tilerson je ipak izbegao da potvrdno odgovori na pitanje: „Da li ste za pooštravanje sankcija protiv Rusije?“

Ograničio se rečima: „To pitanje treba dodatno izučiti“.

Simptomatično je i da je verovatni budući šef američke diplomatije rekao da udare ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji smatra „neprihvatljivim“.

tilerson- rexRex Tillerson

On je u Senatu SAD-a rekao i da će nova administracija pokušati da Kinu odseče od pristupa veštačkim ostrvima koje je napravila u Južnom Kineskom moru.

Naglasio je da će Pekingu biti stavljeno do znanja: i da mora prestati sa gradnjom ostrva i da mu „neće biti dozvoljeno da im pristupi”.

Tilerson je pritom izgovorio i ovo: „Mene, zajedno sa onim što se događa oko ostrva Senkaku, gradnja veštačkih ostrva, sa postavljanjem ratne tehnike na njima, u dobroj meri podseća na rusko zauzimanje Krima. Reč je o zauzimanju teritorije na koju pretenduju druge zemlje”.

Dodao je da dejstva Kine izazivaju „krajnju zabrinutost”:

„Ako Kini bude dozvoljeno da diktira uslove plovidbe tim vodama – to će biti pretnja celoj globalnoj ekonomiji. To je globalno pitanje velike važnosti jer kroz te vode dnevno prođe robe u vrednosti pet biliona dolara”.

Tilerson je senatorima rekao da nova administracija neće menjati politiku „jedne Kine”.

(Fakti)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …