Home / U FOKUSU / TAJNI PLAN MERKELOVE RAZBESNEO AMERIKANCE: Nemačka ukida sankcije Rusiji

TAJNI PLAN MERKELOVE RAZBESNEO AMERIKANCE: Nemačka ukida sankcije Rusiji

web-tribune.comNemačka kancelarka Angela Merkel sa svojim saradnicima kuje tajni plan da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ukine sankcije, koje je njegovoj zemlji EU uvela 2014. zbog krize u Ukrajini, piše “Špigl”.

Prema navodima tog lista, Merkelova predlaže da se za početak ublaži embargo Moskvi, koji bi zatim bio ukinut najkasnije do novembra.

Nemačka kancelarka se nalazi na mukama, jer u julu sankcije Rusiji treba da budu ili produžene na šest meseci ili ukinute. Ona je pod pritiskom jer se sve više država članica EU i evropskih biznismena protivi produženju embarga, dok, s druge strane, SAD insistiraju na njima.

Kako nemačka štampa navodi, Merkelova je pronašla solomonsko rešenje.

– Iza kulisa nemački političari rade na planu da prvo olakšaju sankcije Rusiji u zamenu da Moskva pomogne u organizaciji lokalnih izbora na istoku Ukrajine. Reč je o podizanju zabrane na putovanja i produženju sankcija u julu na samo tri meseca, umesto kao do sada na šest.

Nakon isteka tog roka, već u novembru, embargo bi mogao da bude potpuno podignut – navodi “Špigl”.

List dodaje da bi na taj način Merkelova, s jedne strane, uspela da sačuva jedinstvo EU, čije su članice duboko podeljene oko produženja sankcija Moskvi. S druge strane, ne bi se zamerila ni Americi, koja čvrsto insistira na tome da sankcije ostanu na snazi do daljeg.

O tome da bi sankcije mogle uskoro da budu ukinute svedoči i namera predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da poseti Rusiju 16. juna. Ukoliko ode u Rusiju, biće prvi zvaničnik neke EU institucije koji je posetio tu zemlju od kada su joj uvedene sankcije.

– Američka administracija i predsednik Barak Obama očekuju da EU u julu produži sankcije Rusiji na još šest meseci, uprkos rastućem protestu evropskih političara i biznismena. Međutim, Vašington strahuje da će Junkerov odlazak u Rusiju osnažiti Putinovu poziciju pred ključno glasanje o produženju embarga Moskvi.

Zbog toga je šef Evropske komisije pod jakim pritiskom SAD – naveo je diplomatski izvor iz Vašingtona za američki magazin “Politiko”.

(Informer)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …