Home / U FOKUSU / TAJNI PLAN MERKELOVE RAZBESNEO AMERIKANCE: Nemačka ukida sankcije Rusiji

TAJNI PLAN MERKELOVE RAZBESNEO AMERIKANCE: Nemačka ukida sankcije Rusiji

web-tribune.comNemačka kancelarka Angela Merkel sa svojim saradnicima kuje tajni plan da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ukine sankcije, koje je njegovoj zemlji EU uvela 2014. zbog krize u Ukrajini, piše “Špigl”.

Prema navodima tog lista, Merkelova predlaže da se za početak ublaži embargo Moskvi, koji bi zatim bio ukinut najkasnije do novembra.

Nemačka kancelarka se nalazi na mukama, jer u julu sankcije Rusiji treba da budu ili produžene na šest meseci ili ukinute. Ona je pod pritiskom jer se sve više država članica EU i evropskih biznismena protivi produženju embarga, dok, s druge strane, SAD insistiraju na njima.

Kako nemačka štampa navodi, Merkelova je pronašla solomonsko rešenje.

– Iza kulisa nemački političari rade na planu da prvo olakšaju sankcije Rusiji u zamenu da Moskva pomogne u organizaciji lokalnih izbora na istoku Ukrajine. Reč je o podizanju zabrane na putovanja i produženju sankcija u julu na samo tri meseca, umesto kao do sada na šest.

Nakon isteka tog roka, već u novembru, embargo bi mogao da bude potpuno podignut – navodi “Špigl”.

List dodaje da bi na taj način Merkelova, s jedne strane, uspela da sačuva jedinstvo EU, čije su članice duboko podeljene oko produženja sankcija Moskvi. S druge strane, ne bi se zamerila ni Americi, koja čvrsto insistira na tome da sankcije ostanu na snazi do daljeg.

O tome da bi sankcije mogle uskoro da budu ukinute svedoči i namera predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da poseti Rusiju 16. juna. Ukoliko ode u Rusiju, biće prvi zvaničnik neke EU institucije koji je posetio tu zemlju od kada su joj uvedene sankcije.

– Američka administracija i predsednik Barak Obama očekuju da EU u julu produži sankcije Rusiji na još šest meseci, uprkos rastućem protestu evropskih političara i biznismena. Međutim, Vašington strahuje da će Junkerov odlazak u Rusiju osnažiti Putinovu poziciju pred ključno glasanje o produženju embarga Moskvi.

Zbog toga je šef Evropske komisije pod jakim pritiskom SAD – naveo je diplomatski izvor iz Vašingtona za američki magazin “Politiko”.

(Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …