Home / U FOKUSU / Tinja rat na ruskoj granici: NATO vojnici stigli, Poljaci slave, a evo koji se potez zapravo sprema (VIDEO)

Tinja rat na ruskoj granici: NATO vojnici stigli, Poljaci slave, a evo koji se potez zapravo sprema (VIDEO)

U evropskim državama koje se graniče sa Rusijom, svakim danom sve više se stacioniraju američki vojnici. Nakon Poljske, juče je u Norvešku stiglo 300 američkih marinaca. Ovakvi potezi u susednim državama uznemiravaju Moskvu, a tenzije sa Zapadom su svakim danom sve veće.
amerika-vojska-vojnici-1
Dolazak 4.000 američkih vojnika u Poljsku, koji će biti razmešteni uz samu granicu Poljske i Rusije, propraćen je sa oduševljenjem državnog vrha.

Ceremonija dočeka održana je u poljskom gradu Zaganu, a poljski ministar obrane ovaj američki potez opisao je kao ostvarenje sna koji Poljaci sanjaju već deset godina.

– Čekali smo vas jako dugo. Čekali smo vas deset godina, osećajući se ponekad da smo ostali sasvim sami. Zamalo smo izgubili nadu jer smo se osećali kao jedini koji štite civilizaciju od agresije s Istoka – rekao je poljski ministar obrane Antoni Maćerevič na ceremoniji dočeka američke vojske.

Stanovnici Zagana su proveli dan sa američkim vojnicima, razgledali su tenkove i fotografisali se sa puškama. Tokom

prethodne nedelje ovaj mali gradić u Poljskoj bio je centar zbivanja i normalno bi mu trebalo da plati milione dolara za ovakvu reklamu. Prema pisanju poljskih medija, gradonačelnik Zagana Danijel Marčevka osvojio je džek-pot.

Ovo je prvi angažman zapadnih vojnih snaga na istočnoj granici NATO saveza, a dolazak američkih trupa u ovu evropsku zemlju je odgovor administracije Baraka Obame NATO saveznicima zabrinutima zbog sve agresivnijeg ruskog pristupa.

U misiji “Atlanska rešenost” učestvovaće oklopna brigada s više od 3.000 američkih vojnika i teškog naoružanja razmeštenih u Poljskoj i u obližnjim NATO partnerima Estoniji, Letoniji, Litvanjii, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj na rotirajućoj bazi.

Šef poljske diplomatije Vitlod Vaščikovski poručio je administraciji novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da bilo kakvo unapređenje odnosa Vašingtona sa Moskvom ne može nastupiti na štetu Varšave.

– Ne možete nikoga da kritikujete jer želi da poboljša odnose sa Rusijom. Mi smo susedi Rusije i mi to, takođe, želimo. To je naša poruka Amerikancima: sviđa nam se to, ali ne na naš račun – rekao je Vaščikovski za radio RMF.

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemoeler ocenila je da je rasporeda američkih vojnika u Poljskoj na ruskom pragu, “odgovarajući i odmereni” potez, navodi AP.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič je rekao da raspodela NATO snaga u Poljskoj predstavlja kraj ruskog uticaja u regionu.

– Moć ruskog veta u centralnoj Evropi okončana je jednom za svagda – rekao je Maćerevič za poljsku državnu televiziju TVP info.

Rusija na raspoređivanje američkih tenkova i drugih oklopnih vozila u Poljskoj gleda kao na pretnju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Rekao je da Moskva negativno gleda na gomilanje strane vojske u blizini svojih granica.

– Mi to tumačimo kao pretnju i akciju koja ugrožava naše interese i bezbednost. Treća zemlja pojačava svoje vojno prisustvo u blizini naših granica u Evropi. To čak nije ni evropska zemlja – poručio je Peskov, prenela je agencija Tas.

S druge strane, raspoređivanje američkih snaga u Norveškoj, isto rotacionog tipa kako ne bi razgnevilo Moskvu, predstavljeno je kao jednogodišnji test kako bi se marincima omogućilo da se obučavaju i sprovode vežbe sa norveškom vojskom u teškim uslovima.

Pre nego što se 1949. pridružila Severoatlantskoj alijansi, Norveška je odagnala strahove Rusije obećavši da neće otvarati svoju teritoriju za strane borbene trupe “sve dok ne bude napadnuta ili joj se ne zapreti napadom”.

Norveška vlada sada tvrdi da trupe NATO redovno sprovede vežbe u toj zemlji i da rotaciono raspoređivanje nije isto što i otvaranje stalne američke baze. Do sada su SAD imale velike količine vojne opreme u tunelima prokopanim kroz norveške planine, ali ne i trupe.

Raspoređivanjem američkih vojnika širom Evrope na rotacionoj bazi, SAD zaobilaze postojeće sporazume NATO-a i Rusije, rekao je Dmitrij Efimov, vojni i bezbednosni stručnjak u moskovskom gradskom veću.

– Trenutno, oni uspostavljaju kontigent u Evropi na rotacionoj bazi. Na ovaj način, oni zaobilaze naše sporazume o broju NATO trupa duž granice Rusije. NATO će izvoditi vojne vežbe u narednih devet meseci, aonda će sadašnji kontigent biti zamenjen. Ali, ne postoji ništa čega Rusija treba da se plaši – rekao je Efimov za radio Sputnjik.

Prema rečima stručnjaka, ovaj pokušaj predstavlja pokušaj Vašingtona da učvrsti svoje prisustvo u Evropi, barem na taktičkom nivou.

– Činjenica je da odlazeći američki predsednik Obama očajnički pokušava da rasporedi trupe u najkraćem mogućem roku pokazuje njegovu nesigurnost u budućnost. Oni žele da drže poziciju u Evropi, barem na taktičkom nivou – istakao je Efimov.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …