Home / U FOKUSU / TRAMP DAO ZELENO SVETLO: Pentangon kreće u rat bez pitanja!

TRAMP DAO ZELENO SVETLO: Pentangon kreće u rat bez pitanja!

rat vojska vojnici nato amerika5

Donald Tramp, predsednik SAD, dao je zeleno svetlo Pentagonu da vodi rat protiv terorizma kako želi, bez stalnog traženja dozvole od Bele kuće kada je u pitanju donošenje važnih odluka kao što je eliminacija najtraženijih terorista.

Kako prenosi agencija AFP, u Pentagonu su sa oduševljenjem prihvatili veću autonomiju.

Česti vazdušni napadi

Kritičari ističu da zbog toga raste broj ubijenih civila u sve češćim bombardovanjima koje američka armija sprovodi uglavnom u zemljama Bliskog istoka.

– Šef Pentagona Džim Matis dobio je široku slobodu da vodi vojne operacije onako kako on misli da je najbolje – potvrdio je portparol Kris Šervud.

Zahvaljujući tome, američke trupe se izlažu većem riziku i počinje da nestaje nadzor nad sukobima u kojima one učestvuju.

Ova promena najbolje se vidi u borbi protiv Islamske države na severu Sirije, gde su pod Trampovim prethodnikom Barakom Obamom čak i najmanje promene bile pod iscrpnom kontrolom Bele kuće.

Od Trampove inauguracije, marinci su u Siriju prebacili artljeriju, a američka kopnena vojska je tu dovela na stotine rendžera, čime je ukupan broj trupa koje SAD tu ima porastao na skoro 1.000 ljudi.

Razmatra se i slanje novih trupa u Siriju, dok je Pentagon najavio da je obezbedio artiljerijsku podršku i transport helikopterima za lokalne snage, koje iza neprijateljskih linija pokušavaju da zauzmu strateški važnu branu na reci Eufrat.

U Siriji 1.000 vojnika

Do sada je glavnu reč u ratu protiv terorizma imao Savet za nacionalnu bezbednost (NSC), koordinišući spoljnu i vojnu politiku primenom predsednikovih naredbi i planove vezane za nacionalnu bezbednost.

Vojska SAD priznala je da su vazdušni napadi po nalogu snaga bezbednosti Iraka na zapadni deo Mosula usmrtili na desetine civila. Od početka marta u Mosulu je u bombardovanju poginulo preko 220 civila, prenela je agencija AP.

(SrbijaDanas)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …