Home / U FOKUSU / Tramp povukao potez koji može voditi trgovinskom ratu SAD sa Kinom

Tramp povukao potez koji može voditi trgovinskom ratu SAD sa Kinom

tramp

Donald Tramp – kako se i najavljivalo poslednjih dana – prekinuo je „radni odmor“ – da bi povukao potez koji će mu otvoriti mogućnost za pojačavanje pritiska na Kinu.

Ne samo povodom Severne Koreje i njenih raketnih proba i pretnji da će gađati ne samo ostrvo Guam, nego i samu teritoriju Sjedinjenih Država.

Potpisao je memorandum, kojim je naložio predstavniku  Sjedinjenih Država za trgovinske pregovore Robertu Lajthajzeru da razjasni da li je potrebno pokretati državnu istragu povodom mogućih kršenja od strane Kine „intelektualnih prava američkih kompanija“.

Tramp je taj dokument (memorandum) potpisao u Beloj kući u prisustvu ministra trgovine Vilbura Rosa, ministra finansija Stivena Mnučina i drugih članova administracije.

Obraćajući se neposredno Lajthajzeru, rekao je:

„Ovlašćujem vas da razmotrite sve moguće varijante koje su vam na raspolaganju. Mi moramo zaštititi svoja autorska prava, patente, nou-hau i drugu intelektualnu svojinu jer je sve to važno za našu bezbednost i naš procvat. To je veoma veliki korak koji je pred nama“.

Kako je dodatno objasnio jedan neimenovani predstavnik Bele kuće, ovo znači da će Lajthajzer – ukoliko proceni da je potrebno povesti istragu povodom metoda trgovine kojima se služi Kina – imati mandat da sam inicira takvu istragu koja bi mogla da traje do godinu dana.

Njen krajnji rezultat moglo bi da bude uvođenje određenih restrikcija prema Kini, tražanje da Peking SAD plati kompenzaciju i(li) insistiranje na uklanjanju barijera ili na promeni prakse u trgovini sa Kinom.

Isti neimenovani prestavnik Bele kuće je još rekao:

„Nepoštena tgovnska praksa i industrijska politika Kine, sa predajom tehnologija i krađom intelektualne svojine, nanose štetu američkoj ekonomiji i radnoj snazi. Nije pošteno što se američke kompanije, ako žele da posluju na kineskom tržištu, obavezuju da formiraju zajedničke firme sa kineskim kompanijama“.

The New York Times je objavio da Tramp napušta prvobitno planirani kurs na jačanje odnosa i saradnje sa Kinom. Navodno zbog nezadovoljstva držanjem Pekinga povodom atomskog i raketnog programa Severne Koreje.

 

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …