Home / U FOKUSU / TRESE SE AMERIKA! OBARAJU TRAMPA A ONDA NASTAJE HAOS: Trampov saradnik dobija imunitet i otkriva sve prljavštine!

TRESE SE AMERIKA! OBARAJU TRAMPA A ONDA NASTAJE HAOS: Trampov saradnik dobija imunitet i otkriva sve prljavštine!

Majkl Flin

 

Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, koji je posle samo 24 dana na dužnosti morao da podnese ostavku zbog laganja o svojim kontaktima s ruskim ambasadorom u Americi, u četvrtak je putem svog advokata ponudio FBI-ju i kongresnim telima koja istražuju navodne veze Trampovog izbornog tima s Rusima svedočenje u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

O ovom iznenadnom obratu, za koji CNN tvrdi da bi mogao imati ‘termonuklearni’ politički potencijal, prvi je izvestio ugledni „Vol strit Džurnal“, ali zasad nema informacija kakva je konkretna saznanja Flin spreman da podeliti s istražiteljima, a zbog kojih očigledno strahuje da bi mogao da se nađe u pravnim problemima.

Njegov advokat je kasnije za CNN u osnovi potvrdio informacije lista. Rekao je da Flin sasvim sigurno ima šta da kaže, ali uz dodatak da on samo želi jamstvo da će u ispolitizovanoj atmoferi lova na veštice dobiti priliku da svedočiti bez straha od nepoštenog krivičnog postupka, piše Jutranji list.

Flin je bio savetnik u Trampovu izbornom timu, a kasnije i jedan od predsednikovih najbližih suradnika u Beloj kući te je iz tog položaja bio upućen u najosetljivije razgovore i odluke u sferi spoljne politike, a direktno je učestvovao u razgovorima o mogućem ukidanju američkih sankcija koje je Rusiji uvela Obamina administracija.

Neimenovani zvaničnici FBI-a, Predstavničkog doma Kongresa i američkog Senata za Vol strit Džurnal kažu da zasad niko nije spreman da prihvati Flinovu ponudu.

– Nije jasno da li je gospodin Flin ponudio da svedoči o nekim konkretnim aspektima svog rada na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost, ali činjenica da je zatražio imunitet od krivičnog gonjenja sugeriše da on smatra bi, nakon kratkog boravka na funkciji u Beloj kući, mogao da se nađe u pravnom škripcu – izjavio je neimenoviani zvaničnik.

Kao što je poznato, Flin je na ostavku nateran nakon što je priznao da je obmanuo američkog potpredsednika Majka Pensa kojem je prećutao da je, u vreme prenosa vlasti, a pre Trampove inauguracije, bio u kontaktu s ruskim ambasadorom u SAD.

Njegove telefonske kontakte sa ambasadorom Sergejem Kisljakom uhvatio je FBI prisluškujući ruskog diplomatu i to na dan kada je Obamina administracija uvela nove sankcije Moskvi.

FBI je nedavno potvrdio da provodi istragu o mogućoj povezanosti Trampovog tima s Rusijom i navodnoj ruskoj umešanosti u američki izborni proces, a demoktare su tražile Trampovu ostavku istom povodom. Službena Moskva opovrgava da se mešala u izbore.

Za Flina je već od ranije poznato da je pre nego što je postao savetnik u Trampovom timu bio u Rusiji gde su mu tri tamošnje kompanije, uključujući državnu televiziju RT, platile više desetine hiljada tisuća dolara kako bi držao govore.

CNN-ov pravni analitičar Pol Kalan u jednom od prvih komentara najnovijih informacija izjavio je da se imunitet najčešće traži u slučaju kada svedok ima nešto vrlo konkretno što bi mogao da da u zamenu istražiteljima, a to nešto najčešće su informacije o nekoj trećoj osobi.

Svi se, naravno, pitaju ko bi ta treća osoba (ili više njih) mogla biti, ali odgovora na to pitanje nema, a sudeći prema komplikovanoj proceduri sticanja imuniteta, mogli bismo se načekati.

Osim Flina, niz drugih Trampovih bliskih saradnika dovodi se u vezu s Rusima, uključujući glavnog državnog tužioca i ministra pravosuđa Džefa Sešnsa, Trampovog savetnika i zeta Džereda Kušnera i njegovog nekadašnjeg šefa kampanje Pola Manaforta.

Iz Bele kuće zasad nisu reagovali na najnovije vesti.

(Jutarnji)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …