Home / U FOKUSU / TRKA ZA DEIR EZ ZOR JE SAMO MAMAC?! Amerikanci spremaju najpodliji udarac u Siriji do sada! (MAPA)

TRKA ZA DEIR EZ ZOR JE SAMO MAMAC?! Amerikanci spremaju najpodliji udarac u Siriji do sada! (MAPA)

rat-amerika-sad-usa-vojska

Nakon alarmantnih obaveštajnih upozorenja koja su pristigla u sirijski vojni vrh, Sirijska arapska armija (SAA) pokrenula je rano jutros vojnu operaciju od najviše važnosti na jugoistoku pokrajine Damask.

Na front istočno od avio-baze Al Sin upućeni su odredi elitnog 5. legiona SAA, koji su izvršili iznenadni udar na položaje takozvane „Slobodne sirijske armije“ (SSA), koja u južnom pustinjskom području Sirije uživa aktivnu podršku američke i jordanske vojske.

Prema navodima vojnih izvora, u snažnom napadu zauzeta je cela oblast Bijar al Saba istočno od aerodroma, a džihadisti su naterani na povlačenje dublje u pustinju, preneli su bliskoistočni mediji.

Napad je usledio nakon prikupljanja obaveštajnih podataka, koji su upozoravali da se trupe Sjedinjenih Država i Jordana pripremaju za iznenadni udar na Damask, u trenutku kada su sve glavne udarne jedinice sirijske vojske upućene prema Deir Ez Zoru, u trci za sirijsku „naftnu prestonicu“.

500

Trku su upravo i nametnule američke vojne snage, koje su na jugu sirije, kroz pustinjske delove koje im je prepustila Islamska država (ID), iznenada zauzele veliko područje u južnim oblastima pokrajina Suvajda, Damask i Homs, i uputile se velikom brzinom prema Deir Ez Zoru.

U isto vreme, trku su „podgrejali“ i sa severne strane, gde je kurdskim snagama stiglo veliko pojačanje u američkim treupama koje su prekomandovane iz Iraka.

SAA je odlučila da nakon ovih poteza krene u veliki proboj iz Palmire prema Deir Ez Zoru, ali je neobezbeđen ostao „mekani trbuh“ na jugoistoku Damaska.

Sirijski vojni vrh je jutrošnjom akcijom pokazao američkim snagama i njihovim poslušnicima na terenu da je svaka mogućnost iznenadnog udara na Damask unapred osuđena na propast, ocenjuju iranski mediji.

(Pravda)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …