Home / U FOKUSU / TRKA ZA DEIR EZ ZOR JE SAMO MAMAC?! Amerikanci spremaju najpodliji udarac u Siriji do sada! (MAPA)

TRKA ZA DEIR EZ ZOR JE SAMO MAMAC?! Amerikanci spremaju najpodliji udarac u Siriji do sada! (MAPA)

rat-amerika-sad-usa-vojska

Nakon alarmantnih obaveštajnih upozorenja koja su pristigla u sirijski vojni vrh, Sirijska arapska armija (SAA) pokrenula je rano jutros vojnu operaciju od najviše važnosti na jugoistoku pokrajine Damask.

Na front istočno od avio-baze Al Sin upućeni su odredi elitnog 5. legiona SAA, koji su izvršili iznenadni udar na položaje takozvane „Slobodne sirijske armije“ (SSA), koja u južnom pustinjskom području Sirije uživa aktivnu podršku američke i jordanske vojske.

Prema navodima vojnih izvora, u snažnom napadu zauzeta je cela oblast Bijar al Saba istočno od aerodroma, a džihadisti su naterani na povlačenje dublje u pustinju, preneli su bliskoistočni mediji.

Napad je usledio nakon prikupljanja obaveštajnih podataka, koji su upozoravali da se trupe Sjedinjenih Država i Jordana pripremaju za iznenadni udar na Damask, u trenutku kada su sve glavne udarne jedinice sirijske vojske upućene prema Deir Ez Zoru, u trci za sirijsku „naftnu prestonicu“.

500

Trku su upravo i nametnule američke vojne snage, koje su na jugu sirije, kroz pustinjske delove koje im je prepustila Islamska država (ID), iznenada zauzele veliko područje u južnim oblastima pokrajina Suvajda, Damask i Homs, i uputile se velikom brzinom prema Deir Ez Zoru.

U isto vreme, trku su „podgrejali“ i sa severne strane, gde je kurdskim snagama stiglo veliko pojačanje u američkim treupama koje su prekomandovane iz Iraka.

SAA je odlučila da nakon ovih poteza krene u veliki proboj iz Palmire prema Deir Ez Zoru, ali je neobezbeđen ostao „mekani trbuh“ na jugoistoku Damaska.

Sirijski vojni vrh je jutrošnjom akcijom pokazao američkim snagama i njihovim poslušnicima na terenu da je svaka mogućnost iznenadnog udara na Damask unapred osuđena na propast, ocenjuju iranski mediji.

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …