Home / U FOKUSU / UVOD U CRNI SCENARIO: Evo šta spremaju Albanci u narednih 48 sati

UVOD U CRNI SCENARIO: Evo šta spremaju Albanci u narednih 48 sati

Na ulicama gradova na Kosovu i Metohiji, već danima se dešavaju teški incidenti. Samo protekle noći u Kosovskoj Mitrovici su izgorela tri automobila, dok su proteklih dana lokalni Srbi bili na meti nepoznatih napadača, kada su zadobili telesne povrede.

siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija

Sve ovo može da bude uvod u mnogo crnji scenario, koji se može dogoditi u južnoj srpskoj pokrajini u narednih 48 sati.

Ključni događaji, koji mogu biti okidač za novi pogrom Srba mogu biti odluka francuskog suda o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i blokada manastira Visoki Dečani.

Sve ovo se dešava u naelektrisanoj atmosferi, koju su stvorili Edi Rama i Hašim Tači, svojim izjavama o “Velikoj Albaniji”.

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji uvek je bila krhka i veoma opasna za tamošnje Srbe. Napadi na ljude i imovinu su gotovo svakodnevica, ali narednih 48 sati mogu biti kritični.

Naime, Apelacioni sud u Kolmaru sutra će saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. Bivšeg vođu OVK srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Sam Haradinaj izjavio je da zahtev Srbije za njegovo izručenje predstavlja “direktan poziv na rat”, dok je njegov brat Daut u više navrata pretio ponavljanjem dešavanja iz 1999. godine i etničkim čišćenjem Srba.

Prema informacijama iz bezbednosno-obaveštajnih struktura, klan Haradinaj ima spremljena dva scenarija:

– Ako ga oslobode, dočekaće ga kao heroja, a ukoliko odluka bude drugačija, planiraju da organizuju proteste i nerede širom Kosova. To podrazumeva fizičke napade na Srbe. Ti napadi započeli bi najpre tamo gde su Srbi u manjini, a onda i upadi na sever Kosova ako bivši vođa OVK bude izručen iz Francuske.

Pored ove, nad Srbima se nadvila i druga opasnost, takođe u režiji braće Haradinaj.

Dečanski ogranak Lige Istoričara Kosova “Ali Hadri” najavio je da će u petak od 11 do 12 časova “mirno blokirati” put u blizini manastira Visoki Dečani, protiveći se odluci

Ustavnog suda kojom je potvrđeno pravo vlasništva manastira nad 24 hektara zemlje.

Organizatori blokade tvrde da to imanje pripada preduzećima “Apiko” i “Ilirija” u Dečanima.

Predsednik Opštine Dečani Rasim Seljmanaj, iz Alijanse za budućnost Kosova, ne odustaje i kaže da je vraćanje zemljišta manastiru politička odluka, da će se na nivou politike rešavati i da opština neće sprovoditi odluku Ustavnog suda.

Prošle godine, kada je kosovski sud doneo odluku o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Albanci su održali masovne proteste.

Albanski istoričari u Dečanima upozoravaju da će kosovska vlada biti odgovorna za eventualnu eskalaciju nezadovoljstva.

Sve ovo se dešava u vreme povišenih tenzija u regionu, za koje su zaslužni Edi Rama i Hašim Tači, koji su svojim izjavama podgrejali nade Albanaca u stvaranje “Velike Albanije”.

Da situacija nije nimalo bezazlena ukazuje i sastanak aktuelnog predsednika i izabranog predsednika Srbije. Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić razgovarali u četiri oka zbog pretnji koje su Srbiji upućivali Rama, Tači i Musliju, kao i sveopšte bezbednosne situacije na Balkanu.

(Telegraf.rs)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …