Home / U FOKUSU / UVOD U CRNI SCENARIO: Evo šta spremaju Albanci u narednih 48 sati

UVOD U CRNI SCENARIO: Evo šta spremaju Albanci u narednih 48 sati

Na ulicama gradova na Kosovu i Metohiji, već danima se dešavaju teški incidenti. Samo protekle noći u Kosovskoj Mitrovici su izgorela tri automobila, dok su proteklih dana lokalni Srbi bili na meti nepoznatih napadača, kada su zadobili telesne povrede.

siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija

Sve ovo može da bude uvod u mnogo crnji scenario, koji se može dogoditi u južnoj srpskoj pokrajini u narednih 48 sati.

Ključni događaji, koji mogu biti okidač za novi pogrom Srba mogu biti odluka francuskog suda o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i blokada manastira Visoki Dečani.

Sve ovo se dešava u naelektrisanoj atmosferi, koju su stvorili Edi Rama i Hašim Tači, svojim izjavama o “Velikoj Albaniji”.

Bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji uvek je bila krhka i veoma opasna za tamošnje Srbe. Napadi na ljude i imovinu su gotovo svakodnevica, ali narednih 48 sati mogu biti kritični.

Naime, Apelacioni sud u Kolmaru sutra će saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. Bivšeg vođu OVK srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Sam Haradinaj izjavio je da zahtev Srbije za njegovo izručenje predstavlja “direktan poziv na rat”, dok je njegov brat Daut u više navrata pretio ponavljanjem dešavanja iz 1999. godine i etničkim čišćenjem Srba.

Prema informacijama iz bezbednosno-obaveštajnih struktura, klan Haradinaj ima spremljena dva scenarija:

– Ako ga oslobode, dočekaće ga kao heroja, a ukoliko odluka bude drugačija, planiraju da organizuju proteste i nerede širom Kosova. To podrazumeva fizičke napade na Srbe. Ti napadi započeli bi najpre tamo gde su Srbi u manjini, a onda i upadi na sever Kosova ako bivši vođa OVK bude izručen iz Francuske.

Pored ove, nad Srbima se nadvila i druga opasnost, takođe u režiji braće Haradinaj.

Dečanski ogranak Lige Istoričara Kosova “Ali Hadri” najavio je da će u petak od 11 do 12 časova “mirno blokirati” put u blizini manastira Visoki Dečani, protiveći se odluci

Ustavnog suda kojom je potvrđeno pravo vlasništva manastira nad 24 hektara zemlje.

Organizatori blokade tvrde da to imanje pripada preduzećima “Apiko” i “Ilirija” u Dečanima.

Predsednik Opštine Dečani Rasim Seljmanaj, iz Alijanse za budućnost Kosova, ne odustaje i kaže da je vraćanje zemljišta manastiru politička odluka, da će se na nivou politike rešavati i da opština neće sprovoditi odluku Ustavnog suda.

Prošle godine, kada je kosovski sud doneo odluku o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, Albanci su održali masovne proteste.

Albanski istoričari u Dečanima upozoravaju da će kosovska vlada biti odgovorna za eventualnu eskalaciju nezadovoljstva.

Sve ovo se dešava u vreme povišenih tenzija u regionu, za koje su zaslužni Edi Rama i Hašim Tači, koji su svojim izjavama podgrejali nade Albanaca u stvaranje “Velike Albanije”.

Da situacija nije nimalo bezazlena ukazuje i sastanak aktuelnog predsednika i izabranog predsednika Srbije. Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić razgovarali u četiri oka zbog pretnji koje su Srbiji upućivali Rama, Tači i Musliju, kao i sveopšte bezbednosne situacije na Balkanu.

(Telegraf.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …