Home / U FOKUSU / VELIKI PREOKRET I BOMBA IZ MOSKVE: Srpski ambasador u Rusiji tvrdi da se Srbija priključuje „EVROAZIJSKOM SAVEZU“!

VELIKI PREOKRET I BOMBA IZ MOSKVE: Srpski ambasador u Rusiji tvrdi da se Srbija priključuje „EVROAZIJSKOM SAVEZU“!

Slavenko Terzić, srpski ambasador u Moskvi, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, izjavio je da Srbija ne namerava da ulazi u NATO alijansu, kao i da se neće priključiti sankcijama protiv Rusije.

0943785765

„Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji!“ – rekao je Terzić.

Međutim, to nije sve, on je najavio da će srpski predsednik, Tomislav Nikolić, u zvaničnu posetu Moskvi doći 9. marta i da očekuje da se sretne sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a uz to je, prenosi Radio Slobodna Evropa, rekao i nešto što bi moglo potpuno zatresti geopolitičke pozicije cele Evrope, a to je da Srbija uskoro namerava da se priključi Evroazijskom ekonomskom savezu.

„Rusija je naš tradicionalni saveznik i Srbija namerava uskoro da se priključi Evroazijskom ekonomskom savezu koji predvodi Rusija.“ – kaže ambasador Terzić.

Podsećamo, Nikolić je izjavio da postoji spreman sporazum koji bi Rusiji dao ista prava kao NATO alijansi i da očekuje potpisivanje istog, ali sporazum kojim bi Srbija ušla u Evroazijski ekonomski savez bi potpuno promenio strateško određenje Srbije.

Iako bi realno Srbija tek u toj formi bila ostvarena kao „Srbija između Istoka i Zapada“ kakvom je često opisuje veliki broj domaćih političara, teško da je ovakav sporazum ostvariv bez ogromnih trvenja sa Zapadom i Evropskom Unijom.

„U sadašnjoj konstalaciji stvari, EU bi ovo doživela kao veliki poraz svoje politike i gubitak Srbije iz sfere evroatlantskog uticaja. Međutim, Srbija na pametan način, uz diplomatsko-nuklearni štit Rusije, može da odigra igru „specijalnog statusa u okviru EU“ i da se tako tiho izvuče iz kandži, baš kao što je to učinila i Velika Britanija koja je praktično istupila iz EU, zauzevši „specijalni status“ kojim biva isključena iz svih internih političkih integracija EU“, kaže za Pravdu, Vjekoslav Cerovina, urednik bloga „+Evroazija+Srbija+“.

Ostaje da se vidi o čemu je to govorio Slavenko Terzić u svojoj izjavi koju prenosi Radio Slobodna Evropa i da li se vlada Srbije odlučila za progresivnije sprovođenje političke teze „o Istoku i Zapadu“. Da li je reč o proširenju određenih trgovinskih sporazuma ili realnom stupanju u proces svojevrsnog članstva u Evroazijskom ekonomskom savezu ili možda pak samo loše prenetoj izjavi od strane medijske  kuće Radio Slobodna Evropa…

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …