Home / U FOKUSU / VELIKI PREOKRET I BOMBA IZ MOSKVE: Srpski ambasador u Rusiji tvrdi da se Srbija priključuje „EVROAZIJSKOM SAVEZU“!

VELIKI PREOKRET I BOMBA IZ MOSKVE: Srpski ambasador u Rusiji tvrdi da se Srbija priključuje „EVROAZIJSKOM SAVEZU“!

Slavenko Terzić, srpski ambasador u Moskvi, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, izjavio je da Srbija ne namerava da ulazi u NATO alijansu, kao i da se neće priključiti sankcijama protiv Rusije.

0943785765

„Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji!“ – rekao je Terzić.

Međutim, to nije sve, on je najavio da će srpski predsednik, Tomislav Nikolić, u zvaničnu posetu Moskvi doći 9. marta i da očekuje da se sretne sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a uz to je, prenosi Radio Slobodna Evropa, rekao i nešto što bi moglo potpuno zatresti geopolitičke pozicije cele Evrope, a to je da Srbija uskoro namerava da se priključi Evroazijskom ekonomskom savezu.

„Rusija je naš tradicionalni saveznik i Srbija namerava uskoro da se priključi Evroazijskom ekonomskom savezu koji predvodi Rusija.“ – kaže ambasador Terzić.

Podsećamo, Nikolić je izjavio da postoji spreman sporazum koji bi Rusiji dao ista prava kao NATO alijansi i da očekuje potpisivanje istog, ali sporazum kojim bi Srbija ušla u Evroazijski ekonomski savez bi potpuno promenio strateško određenje Srbije.

Iako bi realno Srbija tek u toj formi bila ostvarena kao „Srbija između Istoka i Zapada“ kakvom je često opisuje veliki broj domaćih političara, teško da je ovakav sporazum ostvariv bez ogromnih trvenja sa Zapadom i Evropskom Unijom.

„U sadašnjoj konstalaciji stvari, EU bi ovo doživela kao veliki poraz svoje politike i gubitak Srbije iz sfere evroatlantskog uticaja. Međutim, Srbija na pametan način, uz diplomatsko-nuklearni štit Rusije, može da odigra igru „specijalnog statusa u okviru EU“ i da se tako tiho izvuče iz kandži, baš kao što je to učinila i Velika Britanija koja je praktično istupila iz EU, zauzevši „specijalni status“ kojim biva isključena iz svih internih političkih integracija EU“, kaže za Pravdu, Vjekoslav Cerovina, urednik bloga „+Evroazija+Srbija+“.

Ostaje da se vidi o čemu je to govorio Slavenko Terzić u svojoj izjavi koju prenosi Radio Slobodna Evropa i da li se vlada Srbije odlučila za progresivnije sprovođenje političke teze „o Istoku i Zapadu“. Da li je reč o proširenju određenih trgovinskih sporazuma ili realnom stupanju u proces svojevrsnog članstva u Evroazijskom ekonomskom savezu ili možda pak samo loše prenetoj izjavi od strane medijske  kuće Radio Slobodna Evropa…

(Pravda)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …