Home / U FOKUSU / VELIKI RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Iran je ušao sa vojskom u Siriju i pridružio se Rusiji!

VELIKI RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Iran je ušao sa vojskom u Siriju i pridružio se Rusiji!

Kada je pre oko 10 dana navedeno da je Rusija poslala svoju vojsku u Siriju da pomogne Asadovom režimu u borbi protiv ISIS-a, Al Nusre i drugih terorističkih grupa koje podržavaju SAD, mnogi su bili prilično skeptični.

iran- vojska 1

Međutim, Bloomberg je juče potvrdio da će se „vrhovni zvaničnici sastati pred Komitetom zamenika Nacionalnog saveta bezbednosti kako bi raspravljali o odgovoru na nakupljanje ruske vojske i opreme u Latakiji“, kao i o tome što se „Rusija priprema za borbene vazdušne misije iz nove avio baze u Siriji“.

Dakle, Rusija je jasno dala do znanja da podržava Asada i da bilo kakvo finansiranje terorističkih organizacija od strane SAD neće biti tolerisano.

Naravno, to nije iznenađenje za SAD. Kao što SAD koriste ISIS kao izgovor da napadnu naciju na Bliskom istoku, tako i Rusija sada koristi ISIS kao izgovor da interveniše. Ako je ISIS stvarno neprijatelj čovečanstva, onda ruska pomoć neće biti na odmet, zar ne?

Međutim, ono što jeste iznenađenje za SAD je činjenica da se američki diplomatski mezimac, Iran, pridružio ruskim snagama u Siriji u saradnji sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom.

Ova vest daje odgovor na pitanje da li će Iran nemo gledati kako Turska, SAD, Saudijska Arabija, Jordan i Katar svrgavaju Asada ili će stati na stranu Moskve.

Kako prenosi AP: „Iranski ministar spoljnih poslova je u ponedeljak iskritikovao zahteve za ostavku sirijskog predsednika Bašara el Asada, navodeći da je to samo produbilo ovaj građanski rat.

Muhamed Džavad Zarif je čak rekao da su oni koji su zahtevali ostavku Asada proteklih godina odgovorni za krvoproliće u Siriji“.

Dakle, Iran je izabrao svoju stranu i odlučio da se pridruži Rusiji u Siriji.

Prema izraelskoj novinskoj agenciji Ynet, Iran se umešao u Siriju „pošto je Asad u krizi“, a rusko-iranska saradnja je „rezultat sastanka Solejmanija sa ruskim predsednikom, Vladimirom Putinom“.

Šta tačno uključenje Irana u konflikt znači? „Teško je predvideti da li će prisustvo Rusije odlučiti o sudbini Sirije, ali je sigurno da će produžiti borbe i krvoproliće za bar još godinu dana, pošto se ISIS neće predati“, naveo je izraelski izvor.

iran- vojska

Drugim rečima, potrebno je da se još stranih sila uključi u intervenciju protiv ISIS-a s ciljem odbrane ili napada na Asada, inače će sirijski konflikt trajati doveka. To zatim nameće pitanje kad će se Izrael uključiti u rat i na koji način?

Jedno je sigurno, uključenje Irana u konflikte u Siriji će znatno ugroziti diplomatske napore koje je predsednik Obama pokrenuo.

To takođe znači da Rusija sada ima medijskog keca u rukavu, pošto postoje fotografije iranskih vojnika u Siriji koje se nimalo neće dopasti političarima u SAD.

Ipak, činjenica je da uvlačenje novih strana u sirijski konflikt samo odgađa postizanje nenasilnog rešenja, a sada kada se i Iran umešao, velika je verovatnoća da će i Izrael i Saudijska Arabiji biti uvučeni u konflikt van svoje volje.

(Webtribune.rs)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …