Home / U FOKUSU / VELIKO PRESTROJAVANJE NA POLITIČKOJ SCENI: Predsednički izbori kao deo plana da se promovišu novi prozapadni lideri, nove neokaljane opozicije..

VELIKO PRESTROJAVANJE NA POLITIČKOJ SCENI: Predsednički izbori kao deo plana da se promovišu novi prozapadni lideri, nove neokaljane opozicije..

Rezultatom Saše Jankovića i učešćem Vuka Jeremića na predsedničkim izborima, aktuelne opozicione stranke mogle bi da budu poslate u političku penziju. Posle ovih izbora, kad je u pitanju opozicija, više ništa neće biti isto.

jeremic- jankovic- preletacevic

Rezultati Jankovića i Jeremića uzburkali su građanski prostor na političkoj sceni, praktično stvarajući nove lidere koji nastupaju bez stranaka i njihove mašinerije. Doduše, Janković je 16,2 odsto u izvesnoj meri osvojio zahvaljujući infrastrukturi DS, koja je kao stranka u ovoj predsedničkoj trci bila praktično nevidljiva.

S druge strane, Janković je rekao da se neće učlanjivati u DS, pa se nameće pitanje: kakva budućnost čeka demokrate?

Stvaranje nove opozicije

– Ovo je početak kraja DS kakvu znamo, ali ne i kraja socijalno-liberalne pozicije. Ako možda nećemo gledati staru DS, gledaćemo tu opciju.

Videćemo koji aranžman će praviti Janković, možda neće odmah osnivati stranku, ali mu ovaj rezultat svakako daje vetar u leđa. Kako sada stvari stoje, prisustvujemo stvaranju nove opozicije – kaže za “Blic” Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

Kako kaže, malo je verovatno da će neko ko dobije preko pola miliona glasova poput Jankovića izaći iz “političkog polja”.

– Možda Janković neće odmah praviti stranačku infrastrukturu, već neku “kišobran” političku organizaciju u kojoj će biti i njegovi saradnici, i pokreti, NVO, grupe građana…

Vrlo je moguće i da će deo demokrata krenuti za njim – kaže Stojiljković, istakavši da “ako je neko očekivao da će Janković pristati na to da mu Šutanovac bude šef, grdno se prevario”.

Poremećaj u demokratskom prostoru

Jovo Bakić, profesor Filozofskog fakulteta, oštar je prema DS i izboru Dragana Šutanovca za lidera.

– To je bio početak njihovog kraja, ali ne mora da znači da je on blizu. Možda će se, recimo, DS nekako integrisati kod Jankovića, ili će sa njim napraviti nekakvu koaliciju, što bi za Jankovića bilo pogubno. Ne bi bilo iznenađenje da deo demokrata pređe kod Jankovića, jer ljudi idu tamo gde misle da im je bolje – kaže Bakić.

Bakić smatra da neminovno pregrupisavanje na političkoj sceni „debelo kasni“ zbog toga što se lideri opozicije grčevito drže svojih pozicija, „a potpuno je jasno da ih nemaju“.

– Izgubili smo nekoliko godina kao društvo, a ni sada nema previše elana kod građana da stvari preuzmu u svoje ruke. I dalje dobar deo njih pljuje i kuka, a ne uradi ništa. Čak ni dobar deo opozicionih birača nije sada izašao na izbore – kaže Bakić.

Stojiljković i Bakić se ne slažu oko buduće uloge Belog.

Šta će biti sa Belim

– Pokazalo se da Beli, suprotno očekivanjima, nije izvukao apstinente, već uzeo glasove. Videćemo šta će biti i sa njim jer ne verujem da će moći stalno da nastupa sa parodijske distance – priča Stojiljković.

S druge strane, Bakić kaže da će Beli biti lider opozicije, jer je sa najmanje novca i sa entuzijazmom stigao do trećeg mesta.

– Beli je pobedio ljude koji se politikom bave gotovo četvrt veka. Ovo bi trebalo da bude jasna poruka koju su im građani poslali – kaže Bakić.

Stranke koje je “pojeo mrak”

Ovi predsednički izbori su, između ostalog, u manjoj ili većoj meri “zbrisali” stranke koje više od dve decenije figuriraju na političkoj sceni. U SNS su su utopili PUPS, SDPS, SPO…

Jeremića je podržao SDS Borisa Tadića, ali od ove stranke u kampanji nije bilo ni traga, što je slučaj i sa NS Velimira Ilića, čija se stranka, doduše, još pre izbora prepolovila.

Parlamentarne stranke poput Pokreta DJB i Dveri, odnosno njihovi lideri, dobili su mnogo manje nego na prošlogodišnjim izborima, dok je DSS marginalizovan. LSV, očekivano, nije uradila ništa posebno, dok LDP ni na koji način nije ni bio u igri.

(Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …