Home / U FOKUSU / „Veoma je opasno revidirati „Dejton“, ali treba ukinuti diktatorska punomoćja visokog predstavnika!“

„Veoma je opasno revidirati „Dejton“, ali treba ukinuti diktatorska punomoćja visokog predstavnika!“

– Tamo je veoma složena konstrukcija: tri državotvorna naroda (Srbi, Bošnjaci i Hrvati) i dva entiteta, kako su ih nazvali u Sporazumu, Republika Srpska i Federacija Bošnjaka i Hrvata. Ni Hrvati, ni Bošnjaci nemaju svoj entitet. On im je zajednički. Pri tome, oni su dva državotvorna naroda pored Srba. Ta konstrukcija je umnogome odražavala istoriju, kao i želju Evropljana da ne ostave muslimane – Bošnjake – same (to je veoma uzana teritorija). U protivnom, Republika Srpska bi otišla Srbiji (čega se plašila EU), a bosanski Hrvati Hrvatskoj – rekao je Lavrov.

On je podsetio da Dejtonski sporazum obezbeđuje pravo veta svakom od tri navedena naroda u političkom sistemu BiH.

– Ako se danas on revidira, to može dovesti do toga da se BiH pretvori u unitarnu državu. Takva se tendencija ogleda između ostalih u stavu EU. Tamo su nezadovoljni, jer Srbi imaju glas, koji mora da čuju pri važnom odlučivanju, između ostalih, u vezi sa učlanjivanjem u međunarodne strukture, naprimer, NATO. To neće uspeti, podvukao je ruski ministar.

Pri tome je Lavrov priznao da je danas sistem upravljanja BiH veoma složen.

– Predsedništvo se sastoji od tri čoveka – Bošnjak, Hrvat i Srbin. Oni međusobno kontaktiraju, ali politički nastaje mnogo problema – podsetio je on.

Negativnu ulogu igra Visoki predstavnik EU, koji ima diktatorska punomoćja, a koje je trebalo davno ukinuti. Smešno je ostavljati tamo faktički protektorat, kada je EU podržala BiH pre nekoliko godina za nestalnu članicu SB UN.

Mi smo za to da se ta punomoćja ukinu, da bi se sami dogovarali – istakao je u vezi sa time šef MIP RF – pre svega o tome, što se tiče zajedničkih osnova. Da ih ne bi uvlačili u neprihvatljive za jedan od tri državotvorna naroda strukture, i nametali im partnerstvo, koje ne odgovara svima.

(Glas Rusije)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …