Home / U FOKUSU / Veterans Today otkrio: Naših 29 „tomahavka“ palo u Mediteran zbog ruskog tajnog ometača- „Ričag-AV“

Veterans Today otkrio: Naših 29 „tomahavka“ palo u Mediteran zbog ruskog tajnog ometača- „Ričag-AV“

Američki mediji – doduše, oni nenaklonjeni Donaldu Trampu – počeli su da tvrde da je raketni napad na sirijski vojni aerodrom „Šajrat“ bio – promašaj.
Objavili su, pored ostalog, fotografiju „tomahavka“ koji je neoštećen pao na zemlju celih 40 kilometara od te avio-baze.
503
Navodeći saopštenje ruskog vojnog vrha da su samo 23 „tomahavka – od 59 lansiranih prema „Šajratu“ – stigla do cilja, prenose procene američkih stručnjaka da su sistemi za navođenje na cilj tih krstarećih raketa nečijim spoljnim uticajem bili „isključeni ili dezorijentisani“.

Sa ove tačke im je bio preostao samo korak to sledeće tvrdnje: da su iza tog „oslepljivanja i(li) dezorijentacije mogli stajati samo ruski sistemi za radio-elektronsku borbu.

Upravo na ovu mogućnost – i to, nakon razgovora sa više kolega i kontakata sa ljudima iz sirijskih specijalnih službi – ukazuje Gordon Daf, glavni urednik lista Veterans Today.

Po njegovom mišljenju, Amerikanci su u tom napadu načisto izgubili 34 krstareće rakete, a toliki gubitak se ne može objasniti ni „ljudskim faktorom“ (unošenjem netačnih koordinata) ni „tehničkim problemima“.

Jer, Amerikanci u svoje rakete „ubacuju“ višestruko „duplirane“ koordinate ciljeva, a „tomahavci“ su proverene i pouzdane rakete koje, povrh svega, lete dozvučnim brzinama.

Veterans Today čak precizno navodi da je 5 „tomahavka“ palo u okolini „Šajrata“, ubivši nekoliko civila, a ostalih 29 su navodno naprosto pali u more. Ne doletevši ni do obale.
Sam Daf u vezi sa ovim podseća na slučaj američkog razarača USS Donald Cook čiji je protivraketni sistem „Idžis“, dok je bio u vodama Crnog mora, bio potpuno izbačen iz igre prilikom preleta ruskih aviona iznad njega.

 

Još procenjuje da su ruski Su-24 u vreme preleta (2014-te) iznad razarača USS Donald Cookimali uključen sistem za radio-elektronsku borbu „Hibini“.
Podseća i na tvrdnju bivšeg komandanta snaga NATO u Evropi Filipa Bridlava da su Rusiji „uspeh na Krimu obezbedili sistemi za radio-elektronsku borbu“.

General Jevgenij Bužinski podsetio je da je Rusija – odmah nakon što je Turska oborila njen bombarder na granici sa Sirijom, objavila da je „prinuđena da ubuduće koristi radio-elektronska sredstva za ometanje“.

Uskoro su u rusku avio-bazu u Siriji „Hmejmim“ stigla dva Il-20 sa špijunskim radarima i sredstvima za radio-elektronsku borbu. Ti avioni su u stanju da i po 12 sati neprekidno kruže nad ogromnom teritorijom – i danju i noću.

Potom je u Siriji primećen poznati ruski mobilni sistem „Krasuha-4“ koji emituje smetnje širokog spektra koje su mogle „zbuniti“ i „tomahavke“ i američku vojnu špijunažu, uključujući predaju njenih podataka satelitima Lacrosse i Onyx i avionima „avaks“.

Svi su izgledi da je ruski vojni vrh u Siriju prebacio i sistem „Borisogljebsk-2“ koji se smatra najboljim u svojoj klasi.

Ipak se „verovatnim i mogućim“ smatra da je „tomahavke“ lansirane prema sirijskoj avio-bazi „Šajrat“ poobarao moderni ruski sistem za emitovanje „aktivnih smetnji“ „Rыčag-AV“ („Ričag-AV“) koji mogu da nose i kopnena vojna tehnika i helikopteri Mi-8.

Ruska ratna flota njime oprema i svoje manje brodove.

Taj sistem ima vlastitu „biblioteku“ vojnih objekata na terenu koji kontroliše, ima i softver koji sam sebe koriguje i pravi „potrebna prilagođavanja“ dok analizira naoružanje potencijalnog protivnika.

„Rыčag-AV“ automatizovano određuje svoj „režim emitovanja smetnji“ optimalan za „neutralisanje cilja“.
Daf je potražio odgovor na pitanje: zbog čega onda nisu bili „neutralisani“ svi „tomahavci“ lansirani prema „Šajratu“?

On ukazuje da ni najbolji radio-elektronski sistemi na garantuju stoprocentnu efikasnost i da to isto važi i za najsavršenije antirakete.
Daf otkriva da američka statistika potvrđuje da su novi sistemi za radio-elektronsku borbu udvostručili mogućnosti ruskih sistema PVO.

 

(Agencije)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …