Home / U FOKUSU / VISOKI PREDSTAVNIK EU UDARIO NA DEJTON: Evo šta želi da uradi od BiH…

VISOKI PREDSTAVNIK EU UDARIO NA DEJTON: Evo šta želi da uradi od BiH…

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da EU mora da pojača svoje prisustvo na Balkanu, jer će u suprotnom taj prostor popuniti drugi.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko rekao je da bi želeo za Bosnu manje Dejtona, a više Brisela.

Incko je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da EU mora da pojača svoje prisustvo na Balkanu, jer će u suprotnom taj prostor popuniti drugi.

„U budućnosti treba da bude manje Dejtona i više Brisela“, ponovio je Incko, koji je uveren da će biti promene Dejtonskog sporazuma, ali dodaje da to trenutno nije realno i da pre svega predsednik RS Milorad Dodik neće prihvatiti „Dejton 2″.

On tvrdi da postoji potreba za to i ističe da komplikovani mehanizmi, koje predviđa Dejton, moraju biti reformisani, a, prema njegovim rečima, neopgodne su i promene u strukturi Predsedništva, te da je pre svega potrebno ojačati funkcionalnost institucija.

Do sada je politika, zbog tih struktura, često bila paralisana i u budućnosti moglo bi se težiti ka jednom predsedniku i dva zamenika, pri čemu bi predsednik imamo mandat od četiri godine, a nakon toga bi moglo doći do rotacije, predložio je Incko.

Sličan model predlaže i za funkciju premijera, ali dodaje da to u ovom trenutku nije realno.

On upozorava da EU Balkan, a pre svega Bosnu. ne sme ispustiti iz vida.

„I ja kao visoki predstavnik moram se polako povući, a ako EU ne popuni taj prostor onda će drugi doći“, upozorio je on.

Prosperitetna i stabilna Bosna, prema mišljenju Incka, je i dalje moguća.

Incko je, povodom današnje posete šefice austrijske diplomatije Karin Knajsel sarajevu, podsetio da je Austrija u Bosni viđena kao poudzan partner.

Kada je reč o stavu austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea u vezi statusa RS, Incko je rekao da je dobro što su šefica diplomatije i kancelar Sebastijan Kurc podvukli da „Bosna ostaje kakva jeste i da nema promene politike prema toj zemlji.

„Sve drugo bi moglo destabilizovati ceo Balkan i time bi neke druge težnje mogle biti ponovo aktivirane, a to ne bi bio dobar razvoj“, rekao je on.

Štrahe se, u ranijem intervjuu medijima Srpske, izjasnio za pravo na samoopredeljenje srpskog naroda, kao i ocenio da BiH nema pozitivnu budućnost.

„Moj zadatak je da zemlja opstane. Ako dođe do odstupanja to ne mogu tolerisati ili prihvatiti“, kazao je Incko vezano za navodne separatističke težnje RS.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …