Home / U FOKUSU / Vojni vrh Rusije sumnja da SAD prave „PRO“ da bi mogle da izvedu skriveni nuklearni napad

Vojni vrh Rusije sumnja da SAD prave „PRO“ da bi mogle da izvedu skriveni nuklearni napad

Vojni segment međunarodne situacije postaje sve napetiji i zaoštreniji.

rat- vojnici

Vojni Vrh Rusije otvoreno je osumnjičio Sjedinjene Države da prave globalni sistem protivraketne odbrane (PRO) sa napadačkim ambicijama. Da bi – zahvaljujući upravo – njemu mogle da prve izvedu nuklearni napad.

Pritom: napad koji bi za napadnutog bio za napadnutog fatalno dugo nevidljiv, skriven.

Prvo je Generalštab Oružanih snaga Rusije saopštio da su SAD zemlja koja je u stanju da se odluči na iznenadni raketno-nuklearni napad na Rusiju.
Naveo je da na to upućuje dislokacija američkih baza PRO u Evropi, kao i primicanje ratnih brodova ruskoj državnoj teritoriji.

 

Prvi zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba RF – general Viktor Poznihir – rekao je na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti:

„Razmeštaje američke PRO na istoku Starog kontinenta i dislokacija protivraketnih brodova upućuje na zaključak da SAD prave moćnu skrivenu komponentu za mogući raketno-nuklearni udar. Međutim, povećavanje potencijala američke PRO podstaći će trku u naoružavanju i prinuditi druge zemlje da prduzimaju parirajuće mere.

Utoliko pre što američki sistem PRO remeti paritet u strateškom nuklearnom naoružanju”.

Poznihir izneo podatke ruskog vojnog vrha koji otkrivaju da su SAD za poslednjih 15 godina na protivraketnu odbranu potrošile 13o milijari dolara, a da planiraju da u narednih pet potroše – još 55 milijardi.

Poznihir je posebno ukazao da će Amerikanci do 2022-ge imati sviše antiraketa nego što Rusija ima ukupno borbenh blokova na interkontinentalnim balističkim raketama:

„Takav broj borbenih sredstava PRO predstavlja ozbiljnu opasnost za potencijal Rusije za obuzdavanje. S obzirom na to da Iran i Severna Koreja nemaju više od deset balističkih raketa srednjeg dometa – jasno je da arsenal Pentagona znatno nadmašuje realni nivo opasnosti.

Rusija će, zbog svega, biti prinuđena da usaršava svoje strateške nuklearne snage za garantovano probijanje sistema PRO drugih zemalja. Moskva ne može dozvoliti da njene balističke rakete i borbeni blokovi budu presretani”.

 

Prema podacima koje je izneo Poznihir, „vatrena sredsrva” američke PRO uključuju oko 30 antiraketa tipa Ground-based Midcourse Defense, 130 zenitnih dirigovanih raketa RIM-161 Standard Missile 3, 150 antiraketa sistema THAAD postavljenih na teritoriji SAD i u okviru Evropskog i Azijsko-Pacifičkog segmenta PRO.

Poznihir je ukazao i da će američka PRO podstaći razmeštanje oružja u kosmosu i da razara međunarodni sistem bezbednosti.

Po njegovoj proceni, posebno je opasno to što globalna PRO u Vašingtonu stvara iluziju da SAD mogu nekažnjeno prve iznenadno primeniti strateško nuklearno oružje, a same se sakriti iza svoje PRO

 

Prethodno je načelnik Generalštaba RF Valerij Gerasimov na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti otkrio da će se – ukoliko američki sistem PRO u Poljskoj dobije krstareće rakete Tomahawk – svi strateški objekti evropskog dela Rusije biti na nišanu SAD.

Podsetio je da je američki sistem PRO u Rumuniji već dobio univerzalne lansirne rampe sa kojih mogu uzletati ne samo antirakete nego i Tomahawk-e .

Dodao je da će se takvi lanseri pojaviti i u Poljskoj i – da će Rusija preduzeti mere za pariranje toj pretnji.

 

Komentarišući nastup generala Poznihira, zamenik predsednika komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta za odbranu – Franc Klincevič – ocenio je da su njegove reči upozorenje Sjedinjenim Državama da nemaju Rusiju čime da iznenade i da je situacija pod kontrolom.

Klincevič je uveren: „Preko Poznihira je Amerikancima poručeno: da znate da znamo.

Uostalom, sposobnost Rusije da najsurovije odgovori na svaku agresiju – najbolja je garancija očuvanja mira. On je istovremeno građanima Rusije poručio da ništa ne brinu”.

 

(Agencije)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …