Home / U FOKUSU / VUČIĆ PONOVO IZNEO ŠOKANTNE INFORMACIJE: Ovo će napraviti veliki BUM u narodu!

VUČIĆ PONOVO IZNEO ŠOKANTNE INFORMACIJE: Ovo će napraviti veliki BUM u narodu!

Povećanje plata i penzija biće značajnije nego do sada, u stvari najveće do sada, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić, i poručio da će iduće godine biti još veće.

vucic

Odgovarajući na pitanje novinara o suficitu u budžetu i mogućnostima za povećanje plata i penzija u vezi s tim, premijer je rekao da će to biti više nego do sada.

Izjavio jeda je suficit u prva četiri meseca ove godine iznosio 10,7 milijardi dinara, umesto, predvidjenog deficita od 53,5 milijardi koji je bio dogovoren sa MMF, tako da „imamo bolje rezultate za 64,2 milijarde ili za oko 520 miliona evra , od onoga što smo prihvatili u skupštini a što je pozdravio i MMF koji je učestvovao u pravljenju budžeta“.

– Za to postoje brojni razlozi, pre svega to sto smo štedeli, zaradili, što su ljudi bili strpljivi i trpeljivi, a brojke o suficitu to nedvosmisleno potvrđuju. Ti su podaci su bolji nego oni koje je prethodni put saopštio, a taj je novac ušteđen i narod će, poručio je, od toga polako početi da ima koristi – rekao je.

– Iz našeg ugla veliko povećanje, iz ugla naroda nikad dovoljno, ali najveće do sada – poručio je.

On je rekao da je u martu prosečna plata u Srbiji bila 391 evro, a da pre kraja godine treba da bude 430 do 440 evra.

Naravno, primetio je, dobijaće samo ono sto je zaradio, jer ništa ne može da padne s neba.

Premijer je obišao danas Rudarski basen Kolubara, Polje D u Medoševcu, gde je razgovarao sa radnicima i poželeo im srećan Praznik rada, uz zahvalnost što su, kako je rekao, uvek bili tu za svoju državu.

Tom prilikom najavio je i da će vlada ove godine uložiti oko 250 miliona evra za nabavku neophodnih mašina i opreme u Rudarskom basenu „Kolubara“ i dodao da je neophodno da se poveća nivo proizvodnje i struje i uglja kako bi se makar dostigao nivo proizvodnje iz 2016. godine.

Hvala vam, kada god je bilo teško bili ste tu za svoju državu – rekao je Vučić koji je u Kolubaru došao sa ministrima energetike, rada i privrede, Aleksandrom Antićem, Aleksandrom Vulinom i Goranom Kneževićem, kao i vršiocem dužnosti direktora EPS-a Miloradom Grčićem.

Vučić je naveo da se danas u Kolubari razgovaralo o tome kako da se ubrzaju procedure oko javnih nabavki, ali i o regulisanju statusa radnika koji su na privremeno-povremenim poslovima.

Premijer i izabrani predsednik Srbije je radnicima preneo da se razgovara i o zaštiti na radu, te nabavci bolje opreme.

Olakšaćemo i javne nabavke u nartednih sto dana, što je važno za radnike, a važno je i zbog zamerki koje smo imali EPS-u i Ministarstvu, jer želimo da se ppodigne nivo prozividnje struje, ali i uglja.

– Namera je da proizvodnja uglja pređe 28 miliona tona, da stignemo proizvodnju iz 2016 – poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, da bi godišnji rast BDP bio 3 odsto, u naredna tri kvartala mora biti 3,7 procenta.

On je preneo da je sa sindikatom bilo reči i o tome da radnici na privremeno povremenim poslovima dobiju stalni radni odnos.

Dobro je, kaže, što je nezaposlenost pala na 13 procanata, a cilj je da za dve godine padne i ispod 10 odsto, odnosno ispod proseka zemalja EU.

On je podsetio da je sa radnicima bio i kada je uklanjana voda sa kopa Tamnava i danas, na praznik, i da vodi računa o njihovim interesima i portrebama, u skladu sa mogućnostima.

Razmišlja se, na primer, o daljem povećanju minoimalne cene rada, koja je, pdosetio je, sa 121 povećana na 130 dinara po satu rada, a namera je da se još poveća, ali mora da se razgovara i sa poslodavcima, na Socijalno-ekonomskom savetu.

Srbija se ne meša u unutrašnje odnose u Makedoniji

Premijer je danas rekao da se Srbija ne meša u unutrašnje odnose u Makedoniji.

– Tamo živi nama prijateljski narod kome želimo mir i stabilnost – rekao je Vučić novinarima posle obilaska Rudarskog basena Kolubara, Polje D u Medoševcu.

Istakao je da je Srbija mala zemlja, kojoj je važno da region bude miran i stabilan.

– Za nase je važno da sve bude mirno, da bude stabilno na Balkanu… Naše je da očuvamo stabilnost u zemlji – dodao je Vučić.

Ne prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom, ali niko neće gaziti Srbiju.

Premijer je rekao da Srbija nije prekinula diplomatske odnose sa Francuskom posle odluke francuskog Apelacionog suda da odbije zahtev za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinja, ali da neće dozvoliti da neko gazi Srbiju.

– Ne prekidamo diplomatske odnose, samo kažem ne morate baš da idete na službeni put 90 dana u Francusku – rekao je Vučić.

Kazao da je njegova molba zvaničnicima i službenicima u ministarstvima Srbije bila da naredna tri meseca ne putuju u Francusku.

Istakao je da je jedina odluka Vlade Srbije bila protestna nota Francuskoj, ali da to nije „ništa strašno“, jer, kako kaže, Srbija i Hrvatska su prošle godine razmenile dvadesetak nota.

– Kako ste imali poštovanje prema srpskom pravosuđu kada je trebalo da se progone krivci za vašeg državljana (Brisa Tatona), a kako danas nemate poverenje u srpsko pravosuđe kada je trebalo da se sudi Ramušu Haradinaju – upitao je Vučić.

Vučić: Neće biti povećanja cene struje u Srbiji

Premijer je najavio da neće biti povećanja cene struje, uprkos određenim problemima u elektroenergetskom sektoru.
Kaže da je apelovao da se poboljšaju rezultati i po pitanju proizvodnje uglja i struje, jer je to važno i za povećanje bruto društvenog proizvoda, ali da to nema nikakve veze sa cenom struje.

On je rekao da je zadovoljan ovogodišnjim rezultatima u prerađivačkoj industriji i u oblasti građevinarstva ali da je bilo nekih problema po pitanju struje zbog najhladnijeg januara od 1964. godine, kao i nekih klizišta koja su se pojavila na kopu.

– Ali, nema to nikakve veze sa cenom. Finansijski, Elektro-privreda Srbije (EPS) je stabilna i uz sve muke i probleme koje je imala.

Na računu EPS-a ima 440 miliona evra, Petrohemija ima 60 miliona na računu. Čak i da dođe teško vreme i povećanje cene nafte i primarnog benzina, opet imamo neku rezervu – rekao je Vučić.

(Tanjug , Beta)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …