Home / U FOKUSU / Vučić u UN-u: Srbija spremna na teške kompromise radi prihvatljivih rešenja za Kosovo

Vučić u UN-u: Srbija spremna na teške kompromise radi prihvatljivih rešenja za Kosovo

500

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da su nacionalni prioriteti Srbije političko rešenje za Kosovo, ekonomski razvoj i integracija u Evropsku uniju.

Kao osnovne preduslove za budućnost Vučić je označio mir i stabilnost, i naveo da će Srbija i dalje mnogo investirati u stabilizaciju, regionalnu stabilnost i kooperaciju.

„Bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo zajedničke probleme”, rekao je Vučić.

Prema Vučiću, očuvanje mira i stabilnosti „zahteva svakodnevni trud, rad i reforme”.

Vučić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da „neće da govori o nepoštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nego o naporima za rešavanje vekovnog problema” jer Srbija treba da „gradi budućnost sa Albancima”.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna na „teške kompromise” u traženju prihvatljivih rešenja, a Briselski sporazum rezultat je kompromisa dve strane.

Vučić je dodao da je „korak napred” što u poslednje četiri godine na Kosovu nije bilo etnički motivisanih ubistava.

Vučić je izjavio da će Srbija uložiti napore u stvaranje kvalitetnih odnosa u regionu.

„Ulažemo napore u stabilizaciju celokupne situacije na Balkanu, ostajemo mirni na uvrede i napade drugih, jer je pomirenje bitnije od svega”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio spremnost da se posveti ekonomskim reformama i privlačenju investitora.

On je rekao da je Srbija i bez značajnog priliva investicija ostvarila suficit, smanjila nezaposlenost, stvorila fleksibilnije tržište rada i da je sada „mnogo jača nego ranije i bliža Zapadu”.

Proširenje EU na zapadni Balkan je, prema Vučiću, bilo instrument za političku i ekonomsku stabilizaciju regiona i Unija mora da ostane posvećena toj politici i pored teškoća sa kojima se suočava.

Vučić je ponovio i stav o vojnoj neutralnosti Srbije.

„Ponosan sam na Srbiju koja čuva teritorijalni integritet i suverenitet. Nikada nećemo odustati od vojne neutralnosti”, rekao je srpski predsednik i dodao da Srbija veruje u EU ali i da je „ponosna i ne stidi se” dobrih odnosa sa Rusijom i drugim zemljama.

Vučić je, takođe, naveo potrebu za reformom UN, ali i podršku svetskoj organizaciji i izrazio podršku borbi protiv terorizma Islamske države i Al Kaide, ekstremizma, siromaštva i socijalne nejednakosti. On je rekao da su opšte prihvaćene vrednosti jednakih prava, prava na identitet i integracija u moderno društvo budućnost.

Beta

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …