Home / U FOKUSU / ZABRINJAVAJUĆE PRIPREME PRED UDAR: Tramp naredio evakuaciju 230.000 Amerikanaca u Južnoj Koreji (VIDEO)

ZABRINJAVAJUĆE PRIPREME PRED UDAR: Tramp naredio evakuaciju 230.000 Amerikanaca u Južnoj Koreji (VIDEO)

amerika-vojska-vojnici-1

Predsednik Tramp je zahtevao evakuaciju 230.000 američkih građana koji trenutno borave u Južnoj Koreji, kao deo probe pod nazivom Courageous Channel, otkrivaju vojni izvori.

Operacija, koja će se održati u junu, će za bezbedan izlazak priperemiti skoro četvrt miliona Amerikanaca u slučaju sukoba sa Severnom Korejom.

Ako Kim DŽong Un sprovede svoje pretenje za napad, stotine hiljada američkih civila, uključujući i vojne zvaničnike koji borave u glavnom gradu Seulu, mogu biti na liniji vatre.

Kako se navodi u izveštajima, Severna Koreja bi aktivirala agente spavače na jugu da usmere rakete i artiljersijsku vatru. Procenjuje se da Sever ima sposobnost da ispali 500.000 komada svih vrsta projektila, minobacačke municije i hemijskog oružja na Seul samo u prvih sat vremena rata.

Tramp je naredio udarnoj grupi USS Karl Vinson da otplovi vodama Korejskog poluostrva, kao odgovor na rasuće tenzije oko nuklearnih i raktenih proba na Severu.

Ali Kim DŽong Unova država je ostala prkosna, pa u novinama vladajuće Radnička partije, Rodong Sinmun, kaže: “Naše revolucionarne snage su borbeno spremene da potope američki nosač aviona na nuklearni pogon sa samo jednim udarom.“

Poslednji Courageous Channel je održan odmah nakon pete nuklearne probe Severa u septembru i bio je veoma realističan sa izjavama učesnika koji su otplovili sa poluostrva.

Pitanje u vezi rata sa severom neće značajno izbledeti u skorije vreme. U stvari, analitičari već spekulišu da bi se druge raketne ili nuklearne probe mogle desiti sutra, kada se obeležava 85. godišnjica osnivanja korejske narodne armije.

Severna Koreja je u petak rekla da je stanje na Korejskom poluostrvu “izuzetno opasno“ zbog “američkih nuklearnih ratnih manevara u cilju gaženja našeg suvereniteta i prava na opstanak.“

Pogledajte video:


(Webtribune.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …