Home / U FOKUSU / ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA – POTEZI KOJI ĆE PROMENITI SVE: Putin potpisao „ukaz o uvećanju armije“ – Obama poziva na „konkretne mere protiv Rusije“

ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA – POTEZI KOJI ĆE PROMENITI SVE: Putin potpisao „ukaz o uvećanju armije“ – Obama poziva na „konkretne mere protiv Rusije“

putin
Vladimir Putin, ruski predsednik, potpisao je Ukaz o uvećanju armije Ruske Federacije, dok je paralelno s tim, Barak Obama, predsednik SAD-a, najavio „mere protiv Rusije“.

Podsećamo, njih dvojica su, na inicijativu Moskve, razgovarali telefonom i glavna tema je bila zajednička saradnja u Siriji, tačnije, koordinacija akcija Rusije i zapadnog NATO bloka u udarima protiv džihadista.

Vašington Post je pre toga objavio da je Obama poslao Putinu dokument u kojem izlaže ideju i plan zajedničke koordinacije akcija protiv terorista u Siriji. Po svemu sudeći, Putinov poziv Obami je reakcija na taj dokument.

Na prvi pogled, tenzije kao da se smiruju, ali možda uopšte nije tako. Naime, Obama je pred NATO samit u Varšavi opet izrazio stav da je „Rusija pretnja za Evropu i da je Rusija izvršila agresiju nad Ukrajinom“.

Obama je izjavio za Fajnenšel Tajms da „dolazi u Varšavu u nadi da će članice ove alijanse smoći snage i mobilisati sve u cilju konkretnih poteza protiv Rusije, Islamske države i posledica Bregzita“.

„Nadam se da će biti političke volje.“ – rekao je Obama između ostalog, a isticanje upravo tog pojma „politička volja“ svedoči da ono što Obama planira će biti pod velikim pitanjem u očima NATO zemalja koje pokušavaju sa Rusijom da održe koliko toliko dobar odnos.

Obama je Rusiju opet jasno i glasno označio kao „agresora u Ukrajini“, a ruski zvanični stav je da „Rusija nije jedna od strana u ukrajinskom konfliktu“ i mnoge evropske zemlje pokušavaju da naprave balans između te „dve vatre“.

Ono što je interesantno je da su Fransoa Oland, francuski predsednik i nemačka kancelarka, Angela Merkel, danas sa Putinom u telefonskom razgovoru postigli usaglašenje određenih stavova, a najvažniji zajednički stav sa kojim su izašli u javnost je taj da „Donbas mora imati specijalni pravni status u Ukrajini“ iz čega proizilazi da se može očekivati dugo najavljivani „pritisak na Kijev od strane Zapada“ u cilju završavanja „ukrajinske priče“.

Veoma je specifično što ovakvo „zajedništvo“ Putin, Oland i Merkelova demonstriraju u vreme održavanja samita u Varšavi. To zajedništvo je za SAD veliki udarac, jer postaje jasno da Amerika potpuno gubi uticaj u „ukrajinskom problemu“.

Gubitak uticaja u Ukrajini, Obama bi mogao pokušati da nadomesti paljenjem novih varnica, bez obzira na zajedničke interese u Siriji.

Varšavski samit će pokazati nedvosmisleno da li se Evropa postepeno udaljava od funkcije izvršavanja američkih planova u NATO alijansi.

Današnji potezi oba lidera svedoče da bi postojeće tenzije na relaciji Rusija-NATO mogle eskalirati i da bi posle varšavskog samita mogao biti otvoren proces događaja koji svet guraju na samu ivicu globalnog sukoba.

(Pravda)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …