Home / U FOKUSU / ZAPAD PRIPREMA PAKAO NA BALKANU: Novi premijer Makedonije biće Albanac!

ZAPAD PRIPREMA PAKAO NA BALKANU: Novi premijer Makedonije biće Albanac!

U makedonskoj prestonici Skoplju juče su proteste nastavile pristalice opozicije koje traže smenu predsednika vlade Nikole Gruevskog, ali je sinoć održan i kontramiting u organizaciji premijera.

siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija- taci

Ta politička drama može imati neočekivan obrt, pa će posle izbora mesto premijera biti ponuđeno Albancima, piše ruska agencija Sputnjik.

Kao dokaz toga oni navode to što je mitingu opozicije podršku pružila 113. kosovska brigada „Ismet Jašari“, kao i to što su se, uz makedonske zastave, vijorile i zastave Albanije, a moglo se čuti i skandiranje: „UČK! UČK!“

Prirodna Albanija

– Autonomija ili republika severna Makedonija sve češće se pominju kao želje Albanaca koje bi buduća vlada mogla da im ponudi, o čemu su albanski lideri iz Makedonije i razgovarali sa albanskim premijerom Edijem Ramom – piše Sputnjik. Profesor Fakulteta za bezbednost i bivši funkcioner Državne bezbednosti Ivan Babanovski kaže da je tačno da se zagovara takozvana prirodna Albanija.

– Ovde se podudaraju interesi i velikoalbanski i američki, ali i ruski, do određene granice. Međutim, Rusija je ovde imala godinama lošu vezu i propustila je veliki vremenski period u kome su se infiltrirale druge opcije koje sada ne dozvoljavaju pristup ruskim interesima, pre svega ekonomskim i vojnim – kaže on.

Ekonomski interes

U sklopu ekonomskih interesa, naravno, misli se na Turski tok, kaže Babanovski.

– Potpredsednik SAD Džo Bajden ima ekonomski interes za plasman američkog gasa u Evropu i on neće da izvrši ekonomsko samoubistvo dozvoljavajući gradnju ruskog gasovoda preko Makedonije – tvrdi Babanovski.

On dodaje da bi se na mestu Gruevskog, posle izjava zapadnih ambasadora, „ozbiljno zabrinuo za svoju bezbednost“, imajući u vidu da su oni likvidirali Sadama Huseina, Osamu bin Ladena, Muamera Gadafija…

Gruevski poručio: Zaev neće biti premijer

Makedonski premijer Nikola Gruevski poručio je sinoć u Skoplju, pred oko 90.000 ljudi na mirnom mitingu podrške vlasti, da Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera kao što je Zoran Zaev:

– To je čovek koji nema svoj stav, a vodi ga međunarodni milijarder koji kontroliše polovinu medija u Makedoniji i misli da s parama može da bude vođa nad narodom. Mislili ste da ćemo pokleknuti, ali večeras ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna.

albanija- velika

Tači: Ne mučite uhapšene

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači, inače jedan od vođa terorističke organizacije Oslobodilačka vojska Kosova (UČK) devedesetih godina, zatražio je od makedonskih vlasti da „zaustave nasilje nad uhapšenim Albancima s Kosova posle oružanih sukoba u Kumanovu“, objavio je portal Albeu.

– Režim Nikole Gruevskog je represivan – poručio je Hašim Tači.

(Kurir)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …