Home / U FOKUSU / ZAPAD U ŠOKU– KREĆE OSVAJANJE SEVERA AFRIKE: Putinov mirovni pohod u Siriji je bio samo početak globalne operacije.. (VIDEO)

ZAPAD U ŠOKU– KREĆE OSVAJANJE SEVERA AFRIKE: Putinov mirovni pohod u Siriji je bio samo početak globalne operacije.. (VIDEO)

putin-rusia-vojska
Rusija i Egipat potpisali su sporazum kojim se Moskvi omogućava korišćenje određenih (prema dogovoru) vojnih egipatskih aerodroma, a egipatsko ratno vazduhoplovstvo moći će, po potrebi, da koristi rusku vojnu bazu u Hmejmimu u Siriji, piše Jutarnji list.

Egipat osim toga kupuje i dodatne količine ruskog naoružanja, poput dva nosača helikoptera, a svoje pilote moći će da obučava u Rusiji. Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi (bivši general) neguje vrlo bliske odnose sa Rusijom, pogotovo zbog straha od širenja Islamske države (ID) na Egipat, a Libija je označena kao mesto odakle je Egipat najviše ugrožen.

Sa druge strane, pre nekoliko dana u Moskvi je boravio sudanski predsednik Omar al-Bašir (inače haški optuženik, ističe Jutarnji) s kojim su se vodili razgovori o ruskom vojnom prisustvu i u toj nemirnoj afričkoj zemlji i značajnoj kupovini ruskog oružja. Bašir je čak otvoreno zatražio od Rusa pomoć, u Sudanu, protiv SAD-a. Ovim potezima, Rusija polako osigurava svoje prisustvo na još jednom velikom ratnom žarištu i izvorištu terorizma i migracija – severu Afrike.

Ponude iz ovog regiona Moskvi pristižu sve glasnije nakon angažmana u Siriji, gde je SAD praktično izbačen iz igre, čime je Rusija povratila status važanog međunarodnog igrača, bez kog se više ne može jednostrano odlučivati o sudbini ugroženih država i naroda.

Rusija je svoje pozicije u Siriji dodatno obezbedila obnovom stare sovjetske baze u Tartusu u Siriji, gde je, kako piše Jutarnji, već stacionirano oko dve hiljade ruskih vojnih stručnjaka i specijalista, kao i izgradnjom vojnog aerodroma u Hmejmimu, a svoje prisustvo ima u još dve manje baze, Šejrat kod Homsa, koji su letos Amerikanci bombardovali salvom Tomahavk raketa, i još važnije – al Kamišli na tromeđi Turske, Sirije i Iraka, a rema najavama iz Damaska, Rusi će se proširiti i na tamošnju najveću luku – Latakiju.

Sada, kada je Sirija više-manje rešena, prema očekivanjima stručnjaka, ali i prema izveštajima koji pristižu sa terena, glavnina ID-a mogla bi da se prebaci u Libiju, gde je situacija već vrlo komplikovana, a veliki delovi zemlje nalaze se u praktičnom bezvlašću.

Egipat je dozvolio i ruskim lovcima, ali i bombarderima, preletanje i korišćenje vojnih aerodroma, a razlog bi jedino mogla biti eskalacija libijske situacije.

Rusija je u Libiji izrazila ne tako glasnu podršku generalu Kalifi Haftaru, prvom čoveku Libijske nacionalne armije (LNA), koja u ovom trenutku drži najveći deo zemlje, uključujući sve naftne luke u Libiji.

Haftar je već nekoliko puta boravio u Kremlju, gde je dobio odobrenje za isporuku oružja, ali ne i vojnu pomoć koju je tada zatražio od ruskih zvaničnika. Ipak, njegove posete Rusiji obezbedile su mu politički legitimitet, koji može biti ključan u novim sukobima koji su, kako stvari stoje, neminovni u toj zemlji.

Titulu „glavnog igrača u regionu“ Rusiji su omogućili i dobri odnosi sa Izraelom, koji balansira na tankoj crti između Moskve i Vašingtona, čime obezbeđuje svoj dominantan položaj među zemljama u regionu. Iznenađujuće ili ne, odnose sa Izraelom nije uspela da naruši čak ni ruska prodaja S-300 i S-400 Iranu i Turskoj.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, nakon razgovora sa Putinom izrazio je negodovanje zbog ruske podrške Iranu, ali dalje od toga, u komunikaciji sa Rusijom Izraelci nisu išli:

Ipak, ruski „mirovni pohod“ nije ograničen samo na „arapski svet“. Pre tačno dve godine, ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu boravio je u nekoliko zemalja Južne Amerike, koje osećaju sve snažniji pritisak SAD-a, sa kojima je dogovorena vojna saradnja, ali i obnova nekih mornaričkih baza, koje je ranije koristio SSSR. Realizacija ovih projekata uveliko traje, a uz vojnu, pokrenuta je i energetska i ekonomska saradnja, pa će Rusi u narednim godinama raditi na izvršavanju ugovora o izgradnji i održavanju nuklearnih elektrana, nalazišta i rafinerija nafte i gasa…

Uz podršku Rusije i Kine, Venecuela je po prvi put počela prodaju nafte na međunarodnom tržištu u drugim valutama sem dolara.

U neverovatnom preokretu, ruske diplomate koje su boravile u Severnoj Koreji, donele su u Moskvu ponudu Pjongjanga za pregovore sa Vašingtonom, ali samo uz posredovanje Rusije.


Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …