Home / U FOKUSU / ZAŠTO O OVOME ĆUTI CEO SVET: Bliski istok će tek da gori, stiže 600 miliona izbeglica!

ZAŠTO O OVOME ĆUTI CEO SVET: Bliski istok će tek da gori, stiže 600 miliona izbeglica!

izbeglice- irak
Rekordne temperature koje su ovog leta pogodile mnoge države mogle bi biti najava pakla koji tek stiže, opet su upozorili eksperti za klimatske promene, čije najave zvuče zastrašujuće.

Naime, ističu ti stručnjaci, nastave li se ovakvi trendovi, narednih godina u pojedinim delovima sveta doći će do nestašice vode, a temperature će biti toliko ekstremno visoke da ljudi u tim područjima doslovno više neće moći da žive, prenosi Vašington Post.

Na primer, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su ovog leta zabeleženi rekordni toplinski indeksi (veličina koja je izračunata na temelju temperature vazduha i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolini utvrđene dosad neviđene temperature od kada se mere.

U Džedi (Saudijska Arabija) su izmerena 52 stepena, u Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu. Ta je merenja potvrdila i Svetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi.

– Ako temperature nastave da rastu, uslediće daleko veći sukobi i izbegličke krize u odnosu na ove kojima danas svedočimo – upozorio je Adel Abdelatif, savetnik u Ujedinjenim narodima, koji proučava efekte klimatskih promena na arapske zemlje.

Podsetimo, ne tako davno je u časopisu Nature Climate Change rečeno da bi Persijski zaliv mogao do kraja veka ostati potpuno pust jer su simulacije na kompjuterima otkrile da bi dnevne temperature mogle rasti i i do 77 °C!

(Dnevnik.hr)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …