Home / U FOKUSU / ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE: „Više od pola miliona migranata je dobilo srpska dokumenta, i svi će biti naseljeni u Srbiji!“ (VIDEO)

ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE: „Više od pola miliona migranata je dobilo srpska dokumenta, i svi će biti naseljeni u Srbiji!“ (VIDEO)

Predsednik Dveri pokazao je novinarima odgovor ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na zahtev za obaveštenje poslanika Dveri, iz kojeg se vidi da su naše sumnje i kritike odnosa Vlade prema migrantskoj krizi bile opravdane.

500

Za 5 godina u Srbiji evidentirano je 618.412 tražilaca azila, od kojih je čak blizu 500.000 iz ratom zahvaćenih područja u kojima deluje Islamska država: Sirija i Avganistan.

To je bio i razlog odlaska narodnih poslanika Dveri na sednicu SO Mladenovac gde je usvajan lokalni akcioni plan za poboljšanje položaja migranata za period 2017-2021.

Najveći broj stranih državljana tražilaca azila u Srbiji po zemlji porekla su sledeći:

Sirija 316.224, Avganistan 171.867, Irak 79.165, Iran 12.018, Pakistan 11.081, Somalija 6.188, Maroko 2.909, Eritreja  2.743, Nigerija 1.067

Tražioci azila bi u slučaju nedobijanja željenog statusa u zemljama Severne, Srednje i Zapadne Evrope i njihovog izbacivanja iz tih zemalja, isti mogli da dobiju u Republici Srbiji i time steknu sva prava koja im Zakon o azilu pruža, a koji se gotovo ni u čemu ne razlikuje od Ustavom zagarantovanih prava građana Republike Srbije, a do sticanja prava građana Srbije bi bili smešteni u trajnim azilantskim centrima, koji se planiraju širom Republike Srbije.

U ovom trenutku je u Srbiji otvoreno 14 prihvatnih centara za prihvat migranata od Preševa do Subotice, od Šida preko Sombora do Kikinde, u Obrenovcu i Beogradu, u Pirotu, Banji Koviljači i Bogovađi…

U opštini Aleksandrovac i beogradskoj opštini Mladenovac su u toku usvajanja nametnutih Lokalnih akcionih planova za poboljšanje položaja migranata, što ukazuje da Vlada Srbije ima nameru, da pod priticima iz Brisela, trajno naseli migrante u praznim srpskim selima i na teritoriji države Srbije uopšte.

Vojne kasarne i odmarališta za decu kao u Divljanima kraj Niša u opštini Bela Palanka pretvaraju se u centre za azil.

Deca migrantni su integrisani u naš školski sistem, što nema nikakve logike, osim ove za koju mi izražavamo bojazan. Ta deca treba da imaju obrazovanje u okviru privremenih prihvatnih centara, ali ne i integraciju u obrazovni sistem Srbije.

”Ponavljam ključno pitanje na koje nikad nismo dobili odgovor: Zašto migranti kada uđu na teritoriju EU, kao što je Grčka, ponovo napuštaju EU, i umesto preko Bugarske, Rumunije i Mađarske stignu u svoje destinacije, oni prolaze kroz Srbiju da bi posle ponovo imali problem sa ulaskom na teritoriju EU? Da li vlast Aleksandra Vučića namerava da u narenih pet godina od Srbije napravi najveći azilantski centar u Evropi? ” – istako je Obradović.

Obradović je dodao : ”Sada razumete zašto je delegacija Dveri tražila da prisustvuje sednici skupštine gradske opštine Mladenovac i da pita zašto opština donosi plan o unapređenju položaja migranata? Postoji odluka Vlade Srbije da se kasarna u Maloj Vrbici pretvori u azilantski centar i sada je u toku donošenje lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja migranata u narednih 5 godina, a u okviru toga opština treba da za to odvoji 2 miliona evra iz budžeta ove najsiromašnije beogradske opštine. Zar nije prvo trebalo rešavati nagomilane probleme Mladenovčana, a ne migranata? Siguran sam da su svi građani Srbije zabrinuti zbog ovoga i da sigurno ne žele da Srbija postane najveći azilantski centar u Evropi. – zaključio je Obradović.

(Dveri)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …