Home / U FOKUSU / Zilkić o planu premrežavanja Srbije „islamskim centrima“: Srbija je dužna da muslimanima vrati uzurpiranu imovinu!

Zilkić o planu premrežavanja Srbije „islamskim centrima“: Srbija je dužna da muslimanima vrati uzurpiranu imovinu!

Posle informacije da je u Boru pri kraju gradnja prve džamije u Timočkoj krajini kao i najave gradnje džamija u Zaječaru i drugim gradovima gde postoji interes muslimanskih vernika da imaju svoje bogomolje, „Vesti“ su zamolile za komentar Adema Zilkića, reisa Islamske zajednice Srbije (IZS).

– Vlasti u Srbiji ne treba sve da gledaju kroz prizmu politike, dužne su da sprovedu zakone koje su donele, pa i Zakon o crkvama i verskim zajednicama, da verskim zajednicama vrate uzurpiranu imovinu i da muslimanima u Srbiji omoguće izgradnju infrastrukture u kojoj će slobodno moći da propovedaju svoju veru – ističe Zilkić.

On tvrdi da „sve prošle, a posebno ova vlast“ nisu ništa učinile da se poboljša položaj vernika-muslimana u Srbiji.

– Ako se izuzmu Sandžak i Preševska dolina, u svim drugim delovima Srbije nemamo adekvatan prostor za verske obrede. U nedostatku džamija iznajmljujemo neadekvatne prostore po basnoslovnim cenama. Osim Bora, gde je u toku izgradnja džamije, Subotice i Borče, gde su izgrađene džamije, i Smedereva, gde imamo prostor za klanjanje, mi u drugim mestima, uprkos našim potrebama, nemamo mogućnosti da gradimo džamiju, čak nemamo pravo ni na molitvene prostore bez minareta – kaže Zilkić.

– Mi godinama pokušavamo da povratimo prostor u Beogradu, u ulici Svetozara Markovića, u kome je nekada bilo sedište Rijaseta IZS. U tom prostoru radili su bivši reis Sulejman Kamuru i muftija Hamdija Jusufspahić. Imamo pravosnažne sudske presude, ali opština Vračar i određene političke strukture stavljaju veto na svaku sudsku odluku, a objekat je godinama neiskorišćen – kaže Zilkić.

On podseća na slučaj u Bačkom Novom Selu gde, kako tvrdi, opštinske vlasti nisu dozvolile gradnju džamije „grubo se mešajući u status islamske zajednice“.

– Prekršen je zakon o izgradnji verskih objekata. Čak su nam neki huligani napali imama, isprebijali ga i polupali mu kola. Imamo problem u Loznici, Kragujevcu, Kraljevu, Lekovcu, Pirotu, Prokuplju, Nišu i drugim gradovima Srbije – tvrdi Zilkić.

On podseća i na to da se muslimani u većini srpskih gradova suočavaju s nedostatkom prostora za sahranjivanje.

– Tek nedavno u Beogradu su obezbeđene dve-tri parcele gde se muslimani mogu sahranjivati u duhu svoje vere, a u drugim gradovima ovo pitanje je potpuno nerešeno – zaključuje Zilkić.

Zilkić podseća na lokaciju u blizini Kliničkog centra Bežanijska kosa gde je u planu gradnja islamskog centra.

– Obezbedili smo 25 miliona evra, ali nikako da dobijemo potrebne dozvole. To nam u velikoj meri otežava razvoj verskog života u Beogradu gde živi više desetina hiljada muslimana – kaže Zilkić.

(Vesti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …