Home / ZANIMLJIVOSTI / Ako ne vodite računa o ovim detaljima kada koristite frižider i klima-uređaj, hvataćete se za glavu kada dobijete račun za struju..!

Ako ne vodite računa o ovim detaljima kada koristite frižider i klima-uređaj, hvataćete se za glavu kada dobijete račun za struju..!

Razmišljate šta ćete da gricnete i razgledate frižider po nekoliko minuta, hlađenje ste podesili na maksimum, a niste oprali spirale kondenzatora… sve ovo može da dovede do toga da vaš frižider „ubrza“ brojilo, a posledice ćete na svojoj koži osećati već kada budete videli račun za električnu energiju.

Što se tiče klime, dobro vodite računa o izboru uređaja i podešenoj temperaturi, svaki stepen više može biti ne samo štetan po vaše zdravlje, već i po novčanik.

Da se potrošnja povećava, ukazuju i podaci elektrodistribucije.

– Potrošnja električne energije u Beogradu od 1. do 6. avgusta je 3 odsto veća nego u periodu od 25. do 31. jula. To je i bilo očekivano, imajući u vidu da su temperature u porastu – kazali su EPS snabdevanju.

Kako kažu u ovom preduzeću kod odabira frižidera i klima uređaja važno je voditi računa o potrebnom kapacitetu. Frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kilovatsati godišnje, bez obzira da li je pun ili prazan, a mesečna potrošnja raste 10-20 kilovatsati za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Ukoliko porodica broji 4 člana, nije potreban frižider veći od 280 litara.

Ovo su saveti EPS snabdevanja kada je u pitanju korišćenje frižidera:

– Temperaturu frižidera podesiti na vrednosti 3 – 5, ne na maksimum,
– Ne držati vrata frižidera dugo otvorena,
– Frižider ne sme biti blizu šporeta, mašine za pranje posuđa ili drugog izvora toplote,
– Obezbediti dovoljno slobodnog prostora iznad i sa strane (najmanje 10 cm) za slobodan protok vazduha,
– Ne treba u frižider stavljati otvorene posude sa tečnošću. Tečnost isparava i to povećava opterećenje kompresora,
– Toplu hranu ohladiti pre stavljanja u frižider,
– Spirale kondenzatora iza frižidera održavati čistim. Zaprljan kondenzator može povećati potrošnju električne energije i do 30 posto.

Kada je reč o klima-uređajima, za dnevnu sobu površine 15-20 kvadrata dovoljna je „devetka“, pa nema potrebe za „dvanaesticom“, objašnjavaju u EPS snabdevanju.

– Klima uređaj koji ima oznaku energetskog razreda A troši manje kilovat-sati za isti rashladni učinak nego klima koja na sebi ima oznaku C. Svake godine je potrebno da se očisti spoljna jedinica, ali i očisti i dezinfikuje unutrašnja jedinica.

Filtere treba čistiti više puta u toku sezone, zbog nečistoća koje se zadržavaju na njima: bakterija, prašine i smanjenog protoka vazduha. To je važno zbog zdravlja, a utiče i na rok trajanja uređaja. Nije neophodno preterano rashlađivati prostorije.

Svaki stepen niže povećava značajno potrošnju električne energije, pa treba birati optimalnu temperaturu – kažu u distribuciji.

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …