Home / ZANIMLJIVOSTI / ČUDO NA VLASINSKOM JEZERU: Ovaj fenomen pojavio se posle 20 godina!

ČUDO NA VLASINSKOM JEZERU: Ovaj fenomen pojavio se posle 20 godina!

vlasinsko-jezeroVLASINA – Na Vlasinskom jezeru najveće tresetno plutajuće ostrvo Mobi Dik „doplovilo“ je ovih dana na svega pet-šest metara od obale.

Prema rečima Novice Stankovića, šefa Čuvarske službe Predela izuzetnih odlika (PIO) Vlasina ovako nešto viđeno je poslednji put pre 20 godina, a posledica je podizanja nivoa vode i kretanja vazdušnih i vodenih struja. On očekuje da će doći do pomeranja i manjih plutajućih ostrva.

– Ostrvo će ostati uz obalu dok ga ne pokrenu jači vetrovi.Taj deo obale jezera ovih dana, zbog posebnog osećaja, opsedaju brojni posetioci Vlasine i fotografišu ostrvo i njegovu bujnu vegetaciju. Radi se o nesvakidašnjoj pojavi– kaže Stanković.

Biljana Nikolić,direktorka Turističke organizacije u Surdulici kaže da Vlasinsko jezero ima tridesetak manjih plutajućih ostrva, koja su, od nastanka ove veštačke akumulacije 1948. godine, jedinstven prirodni fenomen, a da je Mobi Dik, sa oko dva hektara površine, najveće među njima.

– Plutajuća ostrva su najatraktivnija turistima koji su sada i u prilici da dođu do njih. Na tim tresetnim površinama, koje su se posle punjenja jezera, pre 50 godina odvojile sa dna i isplovile na površinu, danas rastu posebne biljne vrste, među kojima su najpoznatije breze i vrbe i žive nesvakidašnji primerci ptica, gmizavaca i insekata. Iz tog razloga na svim ostrvima strogo je zabranjen boravak ljudima osim u istraživačke svrhe –pojašnjava Nikolićeva.

Prema njenim rečima ta plutajuća tresetna ostrva, kao izuzetno retki prirodni fenomeni u svetu, bila su jedan od ključnih elemenata zbog kojih je Vlasinska visoravan proglašena Predelom izizetnih odlika.

Vlasinsko jezero, pored plutajućih ostrva debljine do jednog metra, ima i dva“ standardna“ ostrva, Stratoriju i Dugi del.

(T. Stamenković, Foto: Direkcija Surdulica)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …