Home / ZANIMLJIVOSTI / ČUDO NA VLASINSKOM JEZERU: Ovaj fenomen pojavio se posle 20 godina!

ČUDO NA VLASINSKOM JEZERU: Ovaj fenomen pojavio se posle 20 godina!

vlasinsko-jezeroVLASINA – Na Vlasinskom jezeru najveće tresetno plutajuće ostrvo Mobi Dik „doplovilo“ je ovih dana na svega pet-šest metara od obale.

Prema rečima Novice Stankovića, šefa Čuvarske službe Predela izuzetnih odlika (PIO) Vlasina ovako nešto viđeno je poslednji put pre 20 godina, a posledica je podizanja nivoa vode i kretanja vazdušnih i vodenih struja. On očekuje da će doći do pomeranja i manjih plutajućih ostrva.

– Ostrvo će ostati uz obalu dok ga ne pokrenu jači vetrovi.Taj deo obale jezera ovih dana, zbog posebnog osećaja, opsedaju brojni posetioci Vlasine i fotografišu ostrvo i njegovu bujnu vegetaciju. Radi se o nesvakidašnjoj pojavi– kaže Stanković.

Biljana Nikolić,direktorka Turističke organizacije u Surdulici kaže da Vlasinsko jezero ima tridesetak manjih plutajućih ostrva, koja su, od nastanka ove veštačke akumulacije 1948. godine, jedinstven prirodni fenomen, a da je Mobi Dik, sa oko dva hektara površine, najveće među njima.

– Plutajuća ostrva su najatraktivnija turistima koji su sada i u prilici da dođu do njih. Na tim tresetnim površinama, koje su se posle punjenja jezera, pre 50 godina odvojile sa dna i isplovile na površinu, danas rastu posebne biljne vrste, među kojima su najpoznatije breze i vrbe i žive nesvakidašnji primerci ptica, gmizavaca i insekata. Iz tog razloga na svim ostrvima strogo je zabranjen boravak ljudima osim u istraživačke svrhe –pojašnjava Nikolićeva.

Prema njenim rečima ta plutajuća tresetna ostrva, kao izuzetno retki prirodni fenomeni u svetu, bila su jedan od ključnih elemenata zbog kojih je Vlasinska visoravan proglašena Predelom izizetnih odlika.

Vlasinsko jezero, pored plutajućih ostrva debljine do jednog metra, ima i dva“ standardna“ ostrva, Stratoriju i Dugi del.

(T. Stamenković, Foto: Direkcija Surdulica)

Check Also

NA AMERIČKOM NEBU PRIMEĆEN ČUDAN, UŽARENI OBJEKAT KOJI „IZLEĆE IZ MUNJE“ (ŠOK VIDEO)

Na američkom nebu primećen je neobičan, užareni objekat koji „izleće iz munje“. Video je objavljen …