Home / ZANIMLJIVOSTI / ČUDO PRIRODE: Ova ogromna pećina ima sopstvenu vremensku zonu, ali to nije njena najveća tajna (FOTO) (VIDEO)

ČUDO PRIRODE: Ova ogromna pećina ima sopstvenu vremensku zonu, ali to nije njena najveća tajna (FOTO) (VIDEO)

kina-pecinaFoto: Profimedia/Caters News

Pećina je toliko velika da ima sopstveni klimatski sistem zajedno sa paperjastim oblacima i maglom koja seže u njenu dubinu

Pećina Er Vang Dong u Kini prostire se na površni od 51.000 kvadratnih metara, a sastoji se iz brojnih isrpepletanih kanala i dvorana, od kojih najveća ima svoju vegetaciju i mikroklimu sa oblacima i maglom.

Pećinu su otkrili istraživači iz Mančestera, tokom jednomesečnog istraživanja u oblasti oko grada Huping. Javnosti je predstavljena početkom oktobra 2013. godine.

5004Foto: Profimedia/Caters News

Pre otkrića su je koristili rudari u prednjem delu radi iskopavanja, ali se za ostatak nije znalo.

Pećina je toliko ogromna da ima sopstveni vremenski sistem zajedno sa paperjastim oblacima i maglom koja seže u njenu dubinu.

Eksperti za istraživanje pećina su zajedno sa fotografima izučavali ovaj veliki pećinski sistem smešten u kineskoj provinciji Čongkuing i napravili fenomenalne slike ovog prirodnog čuda.

5004Foto: Profimedia/Caters News

Bili su očarani kada su pronašli ulaz u sakriveni Er Vang Dong pećinski sistem i zabezeknuti prostranom unutrašnjošću u kojoj se nalazio veliki oblak.

Fotograf i speleolog Robi Šon, iz Mančestera, bio je deo tima od 15 istraživača u misiji od mesec dana, koliko im je trebalo da otkriju sve tajne ovog pećinskog sistema.

– Svi glavni prolazi su bili duboko pod zemljom i nikada nisu videli svetlost dana, a ova pećina nikada nije propisno istražena- rekao je Šon.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …