Home / ZANIMLJIVOSTI / ČUDO U BORU: Lekari krenuli da joj operišu slepo crevo, ali kad su napravili rez, unutra su ugledali SVETSKI FENOMEN!

ČUDO U BORU: Lekari krenuli da joj operišu slepo crevo, ali kad su napravili rez, unutra su ugledali SVETSKI FENOMEN!

Foto: Profimedia, Telegraf
Foto: Profimedia, Telegraf
Neverovatan slučaj u Opštoj bolnici u Boru.
Osoblje ove zdravstvene ustanove suočilo se sa pacijentom, kakav se retko a većina hirurga nikad i ne sretne u medicinskoj karijeri.

U bolnicu je, naime, primljena žena (40) koja se požalila da ima bolove sa leve strane stomaka koji su identični simptomima upale slepog creva.

Lekarima je, kako saznajemo, odmah bilo sumnjivo što se ona žali na takve bolove na levoj, kada je slepo crevo na desnoj strani stomaka.

Nakon što su ga pregledali, lekari su ostali u čudu.

Ispostavilo da je pred njima medicinski fenomen – ženi se umesto na desnoj, slepo crevo nalazilo na kontra strani..

Reč je o slučaju ’’situs inversus’’, kod kojeg su unutrašnji organi razmešteni na suprotnim stranama od uobičajenih, kao da se posmatraju u ogledalu.

Ustanovljeno je da pripada grupu od 0,01 odsto ljudi na svetu koji imaju ’’sitis inversus’’.

Pacijantkinja je odmah operisana, a prilikom intervencije slepo crevo joj je odstranjeno sa leve strane trbuha. Ona se uspešno oporavlja.

Hirurg Moma Jakovljević, pomoćnik direktora KBC „Dr Dragiša Mišović“ objašnjava da se radi o urođenoj mani koju karakterišu okrenuti organi na kontra stranu, što znači da se ovoj pacijentkinji pored slepog creva, ni drugi organi ne nalaze na mestima na kojima bi trebalo.

– Sitis inversus predstavlja medicinski fenomen koji se dešava jednom u milion ljudi. Stomak izgleda kao da je neko naopačke okrenuo ograne, kao kada se gledate u ogledalu. Radi se o prirodnoj retkosti, gde su svi organi zdravi ali sve što u stomaku treba da bude levo je desno. Jestra i žučna kesa nisu s desne nego sa leve strane, a slezina je desno – objašnjava Jakovljević.

Za 35 godina karijere, Jakovljević kaže da je video jedan ovakav slučaj:

– Pacijenta je bolelo sa leve strane. Nismo znali šta mu je pa smo ga otvorili i odmah ustanovili da mu je slezina umesto levo, desno, a jetra umesto desno, levo. Ja sam ovakav slučaj video jednom, a neki hirurzi nikad ne vide.

Prema njegovim rečima, same operacije pacijenata sa ovakvim manama, nisu opasne, osim što bol na kontra strani ume da zavara. Danas je dijagnostika, međutim, uznapredovala, a i ultrazvukom se može sve videti.

(R. R / Telegraf.rs)

Check Also

MEDIJI PRENOSE: U SAD IDENTIFIKOVAN JEDAN OD NAJMISTERIOZNIJIH SERIJSKIH UBICA SVIH VREMENA (VIDEO)

Sjedinjene Države identifikovale su jednog od najtraženijih serijskih ubica kasnih 1960-ih, poznatog kao Zodijak, navodi Fox …