Home / ZANIMLJIVOSTI / ČUVAJTE NOVČANIKE I KREDITNE KARTICE: Evo kako lopovi skidaju novac sa kartica..

ČUVAJTE NOVČANIKE I KREDITNE KARTICE: Evo kako lopovi skidaju novac sa kartica..

kreditne-kartice-novcanikSvakodnevno smo u prilici videti nemile scene napada na građane i otuđivanje njihove imovine. Niko i ništa više nije sigurno, te je dodatni oprez preko potreban.

Mnogi od nas iz praktičnih razloga i dodatne sigurnosti prilikom plaćanja, između keša i kreditnih kartica, radije biraju ovo drugo. Međutim, da su i kartice na meti odvažnih lopova govori i sledeća informacija.

Naime, u šoping centrima i na železničkim stanicama u poslednje vreme pojavila se nova vrsta krađe novca sa bankovnih kartica.

Lopovi upoznati sa novom tehnologijom bez mnogo muke mogu pokrasti vaše podatke sa platnih i kreditnih kartica, bez da ih uopšte i dotaknu.

Sve što je potrebno jeste da lopov sa RFID čitačem, koji otkriva radiofrekvenciju, bude udaljen od vas 15 centimetara. To mu omogućava „skidanje“ podataka sa vaše kartice dok je ona još u vašim rukama i naizgled zaštićena.

ABC7 I-Team otkrio je da se ovaj novi način digitalne prevare najlakše primenjuje na tzv. „Vave and pai“ karticama.

„Potrebni uređaji za sprovođenje ove prevare su veoma pristupačni i mogu se vrlo lako pronaći na internetu“, naglasio je Deavid Brian, stručnjak za bezbednost kompanije „Trustvave“, javlja Daili Mail.

Ako se čitač nalazi u granicama dometa tokom plaćanja „vave and paiom“, čitač će automatski uhvatiti signal koji emituje kartica u svega nekoliko sekundi. Informacije koje čitač „pokupi“ mogu se koristiti pomoću uređaja koji košta između 300 i 400 dolara, a koji kopira kreditne kartice.

Kompanija „Norton“ ističe da će ove godine čak 70 odsto kreditnih kartica biti podložno ovom novom načinu digitalne krađe, zato bi valjalo biti na oprezu.

(Avaz.ba)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …