Home / ZDRAVLJE / Ovo povrće tako retko koristimo da je to prava šteta: Leči vitiligo, reguliše pritisak i čini čuda za kilažu!

Ovo povrće tako retko koristimo da je to prava šteta: Leči vitiligo, reguliše pritisak i čini čuda za kilažu!

Mnogo je razloga da ova biljka svojom aromom i lekovitim sastojcima obogati vaša jela, pišu „Novosti“.

pastrnakFoto: Pixabay.com

Po svojim prehrambenim i lekovitim svojstvima, paškanat ili paštrnak (Pastinaca sativa), spada najvrednije povrtarske kulture. Poboljšava rad bubrega, a kao diuretik deluje i na rad srca, pluća, jetre. Reguliše krvni pritisak, jača zidove krvnih sudova i srce, reguliše njegov rad, a pomaže i bržem oslobađanju od celulita.

U zvaničnoj medicini nije priznata njegova lekovitost, mada se alkaloid pastinacid (u svim delovima biljke) u pojedinim zemljama koristi protiv neuroze, nemira i nesanice, grčeva u želucu i crevima, za bolje varenje. Osim toga, pojačava znojenje i na taj način smanjuje telesnu temperaturu. Pokazalo se i da redovno uzimanje mešavine paškanata i praziluka u obliku guste supe, smanjuje telesnu težinu.

Kod paškanata nije upotrebljiv samo koren, već i svi drugi delovi koji imaju specifičan miris i ukus. Aromatičnost potiče iz eteričnog ulja kojeg najviše ima u plodovima. Nažalost, nije dovoljno iskorišćeno, jer se uglavnom koristi kao dodatak za poboljšanje ukusa supa i čorbi.

5004

Po energetskoj vrednosti, sto grama paškanata odgovara decilitru mleka. Sadrži najviše ugljenih hidrata, pa belančevina, organskih kiselina, a masti samo oko 0,4 procenta, kao i ostalo korenasto povrće. Ipak, izdvaja se po visokom sadržaju mineralnih sastojaka.

Najviše ima kalijuma, što je od posebnog fiziološkog značaja. Kalcijuma i fosfora ima u jednakoj meri, a bogat je i magnezijumom i sumporom, gvožđem i bakrom. Natrijuma ima relativno malo, pa je odlična dijetalna namirnica. Kada je u pitanju vitaminski sastav, najviše ima vitamina C, E i beta karotina.

Protiv gojaznosti

Ako se gusta supa od paškanata i praziluka jede duže vreme, njeno diuretično delovanje znatno će uticati na smanjenje telesne težine. Istovremeno, pomoći će i bržem oslobađanju od celulita.

Nemačke domaćice seme paškanata drobe u avanu i stavljaju u teglu. Koriste ga kao zdrav i ukusan začin za pripremanje zelene salate, od krastavaca ili paradajza, ali i jela od bundeve, kiselog kupusa…

Pomaže kod vitiliga

Tradicionalna medicina preporučuje čaj od semena paškanata za lečenje vitiliga, koji se ispoljava kroz bele površine na koži zbog odsustva pigmenta. Čaj se sprema tako što se kašičica semena prelije šoljom ključale vode i ostavi da odstoji poklopljeno sat vremena. Četiri puta dnevno pije se jedna šolja.

Posle mesec dana pravi se sedmodnevna pauza, a onda ponovo nastavlja sa terapijom. Lečenje vitiliga je dugotrajno, tvrde narodni lekari, pa je potrebno najmanje sedam meseci. Čajem bi istovremeno trebalo premazivati depigmentisane površine.

Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte svog lekara

Check Also

DR VLADIMIR ZELENKO: CINK JE METAK KOJI UBIJA KORONU, IVERMEKTIN MU OTVARA ĆELIJU!

Potrebne su vam i supstance koje omogućavaju cinku da uđe u ćeliju – hidroksihlorokin, ivermektin …