Home / ZANIMLJIVOSTI / Djordje je dobio posao u Nemačkoj samo zato što je iz Srbije- Posle njegove priče zaboravićete sve gastarbajterske mitove!

Djordje je dobio posao u Nemačkoj samo zato što je iz Srbije- Posle njegove priče zaboravićete sve gastarbajterske mitove!

djordje-lekar

Bračni par Suzana i Đorđe iz Užica završili su Medicinski fakultetet u Kragujevcu, ali bez obzira na svoje natprosečne ocene nisu uspeli da nađu posao u struci. Zato su rešili da svoju sreću pronađu u Nemačkoj, gde su otputovali na brzinu, odmah nakon venčanja.

– Nije bilo lako, i trebalo je dosta ulaganja i odricanja. Ali kada nešto toliko jako želite, prepreke ne postoje. Jednostavno, želeli smo da istrajemo. Cilj je bio jasan, i ništa nije moglo da nas sputa.

Same procedure su veoma komplikovane, ali znali smo da nema nazad – ispričao je Đorđe za užiceoglasnatabla.com.

Iako lekar, prvo zaposlenje mu je bilo na poziciji medicinskog tehničara. Neko vreme je radio u domu za stare, a onda se vratio da povede Suzanu. Uskoro su oboje počeli da rade kao lekari.

Kažu da im je nemački sistem i poštovanje pravila na kojima Nemci insistiraju, pomoglo da se odmah uklope.

– Suvišno je pominjati da je zdravstveni sistem ovde daleko napredniji nego u Srbiji. Sve je uređeno do detalja, od bolničke kantine pa do ključnih segemenata bolnice, tako da ima veoma malo prostora za bilo kakvu grešku. Pacijentima je pruženo mnogo više, a sami lekari imaju daleko veću odgovornost.

Ključne reči koje bih ja iskoristio su profesionalizam i vrednoća. Mnogo rade, a odnos je isti, na primer, i prema starici od 92 godine, i prema detetu.

Poštovanje pacijenata je jako bitno, kao i uzajamno poštovanje među kolegama – ističe Đorđe, dok Suzana dodaje da pacijent mora da dobije apsolutno sve informacije o svom stanju, naročito pre neke intervencije, te da je obavezno sve objasniti i porodici, familijii.

Ovaj tandem naglašava da su, iako ovde gajimo suprotna uverenja, Nemci veoma tolerantan narod i da apsolutno nikada nisu imali bilo kakav problem ili se osetili diskriminisano.

Kažu da Nemci nisu hladan narod, već veruju u poštovanje privatnosti i nezadiranja u tuđi život.

– Od kada smo stigli u Frankfurt nailazili smo na raširene ruke, i ljude spremne da pomognu. Jedan prijatelj je skoro dobio posao, isključivo zato što je iz Srbije. Naime, u toj klinici već rade tri naša lekara, i kada je otišao na razgovor, direktor mu je rekao da će dobiti posao zahvaljujući upravo njihovom radu, i tome kako su se pokazali – ističe Đorđe.

(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …