Home / ZANIMLJIVOSTI / Stidim se i lijem gorke suze zbog zločina nad Srbima: Ispovest unuke nemačkog generala Lera koji je bombardovao Beograd

Stidim se i lijem gorke suze zbog zločina nad Srbima: Ispovest unuke nemačkog generala Lera koji je bombardovao Beograd

Foto: Wikipedia/Robert Frank Gabriel, /Bundesarchiv
Foto: Wikipedia/Robert Frank Gabriel, /Bundesarchiv
Sibila Ler (62), unuka nemačkog generala Aleksandra Lera, koji se tokom Prvog svetskog rata borio protiv Srba na strani Austrije, u intervjuu za Večernje novosti govori da za tri decenije u Srbiji nije doživela nikakvu neprijatnost, da je niko nije pogledao popreko niti joj rekao ružnu reč.

General Ler je tokom Drugog svetskog rata bio je komandant 4.vazduhoplovne flote koja je bombardovala Beograd i Varšavu. Zbog ratnih zločina koje je počinio, streljan je 1947. godine u Beogradu.

Sibila je rođena u aristokratskoj porodici u Nemačkoj, a sada je smerna monahinja Jovana u manastiru Soko kod Ljubovije, u eparhiji šabačkoj.

Kaže da ima dve otadžbine, Nemačka koja je fizička, a Srbija koja je njena duhovna otadžbina, a kao tri najsrećnija dana u svom životu navodi sledeće:

– Prvi, kada sam prihvatila pravoslavlje kao svoju religiju, drugi kada sam posle više godina iskušeničkog života primila monaški čin i svoje ime Sibila promenila u monaško Jovana. I treće kada sam dobila srpsko državljanstvo.

– Nikada neću zaboraviti dan kada se u mojim rukama našla srpska lična karta.

To mi je bilo uzvišenije nego da sam dobila diplomu Oksforda. I gle paradoksa!

To je bilo u ono vreme kada su mnogi u ovoj zemlji sanjali da dobiju nemački pasoš ili vizu i odu odavde – priča monahinja Jovana za Večernje novosti.

Jovana navodi da ju je sam Gospod doveo u Srbiju, na mesto gde su njeni preci rušili gradove i sela, gde su pljačkali i ubijali:

– Nikada ne zaboravljam velike zločine i krvoprolića koja su Nemci činili po Srbiji.

Stidim se i lijem gorke pokajničke suze i prinosim gospodu molitve za moje sunarodnike zbog njihovih zločina i nedela – priča monahinja koja pred ikonom Srbije prinosi suzne molitve u znak pokajanja za sva nedela.

Jovana još dodaje da želi da podseti svoje drage Srbe na jednu osobinu nemačkog naroda, kada su u pitanju odnosi prema Srbima i ostalim narodima:

– Nemci cene Srbe, ali ih ne vole. Nemci ne vole one narode kojima se dive. To su pored Srba, Francuzi i Englezi.

A one koje vole, njih preziru. U tu grupu spadaju Hrvati, Bugari, Italijani…Rusa i Amerikanaca se plaše – navodi unuka nemačkog generala.

Jovana se svakodnevno moli srpskim svetiteljima – Svetom Savi i svetom vladici Nikolaju čiji svetli primeri je vode u duhovnom životu u pravoslavlju.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …