Home / ZANIMLJIVOSTI / Evo kako da prepoznate najslađu LUBENICU!

Evo kako da prepoznate najslađu LUBENICU!

lubeniceSamo najiskusniji mogu kuckanjem da utvrde da li je lubenica zaista zrela. Ali, i za obične kupce postoji nekoliko trikova uz koje će svaki put uživati u slasnom ukusu „kraljice leta“.

Lepota je važna

Pri kupovini, pazite da lubenica bude čvrsta i simetrična, bez posekotina i udubljenja, ali i mekih delova na kori. Bilo kakva spoljašnja oštećenja mogu uticati i na sadržaj ispod kore, a nepravilnosti o kojima govoru mogu da ukazuju na to da lubenica nije imala dovoljno vode ili je previše bila u hladu.

Podignite je

Zrela lubenica sadrži čak 92 odsto vode i oko šest odsto šećera, što znači da, kada je potopite u vodu, tek njen mali deo treba da pluta iznad površine. Međutim, pošto u kupovinu ne idete sa lavorom, sledeća najbolja stvar koju možete da uradite jeste da je podignete – trebalo bi da bude teška za svoju veličinu.

Zagledajte donji deo

Donji deo lubenice trebalo bi da bude žućkast. To je mesto na kome je ona bila postavljena na zemlju dok je sazrevala na suncu. Što je to mesto tamnije, utoliko bolje. Ako je bledo ili uopšte nema razlike u boji, to znači da je lubenica prerano ubrana.

Boja

Savršeno zrela lubenica je tamno zelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

Kuckanje

Metoda pravih „znalaca“ koja se uči godinama. Člancima prstiju lagano lupnite po kori – zrela lubenica više „vuče“ na tenor nego na bas.

Prodavac je već izrezao

Ako je lubenica prerezana, posao vam je znatno olakšan – tražite onu sa što više smeđih i što manje belih semenki. Meso treba da bude tamno crveno, ali i dalje sočno. Ako se odvaja od semenki, i izgleda zrnasto, znači da se lubenica već suši, što nije dobro.

(Dnevno.rs)

Check Also

VULIN PRIZNAO: „TREBA ZAPLENITI VIŠE KOKAINA, MALO MI JE“ (VIDEO)

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video snimak u kome ministar Vulin kaže da mu …