Home / ZANIMLJIVOSTI / EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE NA INTERNETU: Ako nećete da vam neko NAPRAVI PROBLEM, obavezno uradite OVO!

EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE NA INTERNETU: Ako nećete da vam neko NAPRAVI PROBLEM, obavezno uradite OVO!

online-zarada
Želja im je svakog prvog četvrtka u maju podsete korisnike širom sveta da promene svoje lozinke.

Lozinka “lozinka” ili 123456

Verovali ili ne, ali istraživanja pokazuju kako korisnici najčešće biraju najjednostavnije lozinke poput “lozinka” odnosno “password” ili 123456.

Delom jer su lenji za smišljanje lozinke koja bi bila komplikovanija, a delom jer uz sve ostalo što moraju pamtiti svakog dana, ne žele pamtiti i nasumičan red slova, brojki i dijakritičkih znakova.

Stručnjaci za računalnu sigurnost već godinama upozoravaju kako su kratke lozinke, sastavljene od uobičajenih reči najlakše za otkrivanje i probijanje.

A kako je glavni zadatak lozinki zaštititi neke podatke, zaista bi se trebalo malo više da se potrudite prilikom njihovog osmišljavanja.

Dobra lozinka vs. Loša lozinka

Ono što čini lozinku dobrom i dovoljno jakom da zaštiti nas i naše podatke od hakera? Nasumičnost i jedinstvenost. Da pojasnimo.

Jaka lozinka treba da bude duga barem 15 znakova i sastojati se od (naizgled) nasumične kombinacije malih i velikih slova, brojki i dijakritičkih znakova.

Problem je što korisnici, kad se i potrude napraviti takvu lozinku, najčešće posrnu na drugom koraku, a to je da za svaki račun osmisle novu, jedinstvenu lozinku.

Pa se događa da istu lozinku u kombinaciji s istim korisničkim imenom ili imejl adresom koriste i za pristup različitim društvenim mrežama, ali i za pristup osetljivim podacima na svom računaru.

Time ponovno ugrožavaju sigurnost svojih podataka jer je dovoljno da samo na jednom računu hakeri otkriju njihovu lozinku pa da odjednom imaju pristup svim računima dotičnog korisnika.

Kako olakšati svoj život?

Uz pomoć softvera kao što su “menadžeri za lozinke” koji će za vas odraditi taj težak posao osmišljavanja i pamćenja lozinki. Ali ponekad i takvi programi imaju propuste koje hakeri mogu iskoristiti. Zato je dobro rešenje, gde god je to moguće, aktivirati duplu autentifikaciju.

Ona se sastoji od kombinacije lozinke i još barem jednog načina identifikovanja – dodatnog koda koji se svakodnevno menja, skeniranja otiska prsta pa do korištenja posebnog USB tokena.

Treba da vodite računa da lozinke koje jednom osmislite ne bi trebalo da traju večno. Dobra je praksa svakih nekoliko sedmica promeniti lozinku kako biste bili sigurni da su vaši podaci zaista zaštićeni.

(Izvor: Espreso.rs / zimo.dnevnik.hr)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …