Home / ZANIMLJIVOSTI / Evo kako da vam u automobil koji prima 45, stane čak 55 litara benzina..!

Evo kako da vam u automobil koji prima 45, stane čak 55 litara benzina..!

pumba- gorivo- benzin
U Srbiji postoje nekoliko hiljada automobila u kojima, iako je po zvaničnim performansama kapacitet 45, može da, verovali ili ne, stane čak i do deset litara više, pa tako možete na benzijskoj pumpi da natočite čak skoro 55 litara benzina!
U pitanju je automobil “folksvagen polo“, i prema rečima nadležnih nekoliko vlasnika automobila se do sada žalilo pumpama i zvaničnom distributeru ovih vozila za Srbiju. Nakon žalbi, urađena je detaljna analiza vozila i kapaciteta rezervoara, pa je utvrđeno da vozači nisu oštećeni, već je u pitanju specifičnost rezervoara ovog automobila.

Jedan od vozača koji je imao takvo iskustvo je i Igor Lagundžić iz Beograda, koji je pre dva dana, umesto 45, stao na pumpu i natočio čak 52, 8 litara benzina.

Uredno je sačuvao račun, jer je kao i nekoliko njegovih kolega, mislio da je prevaren.

– Vozio sam firmin auto i počela je da mi svetli lampica za gorivo. Kad se to desi, uobičajeno je da imam oko pet litara goriva u rezervoaru. Otišao sam do pumpe kompanije “OMV” na Novom Beogradu, gde inače sipam gorivo za firmu, i natočio. Platio sam karticom i odmah video da je naplaćeno više. Platio sam 7.254,72 dinara za 52,8 litara benzina. Iako sam u nekoliko navrata do sada sipao gorivo dok sam bio na “teškoj rezervi”, nikad nijedan račun nije bio veći od 43 litra. Proverio sam još jednom papire s performansama automobila i video da je maksimalni kapacitet rezervoara 45 litara – kaže Igor.

Da bi proverili o čemu se radi, kontaktirali smo kompaniju koja je zadužena za distribuciju “folksvagenovog” programa za Srbiju, “Porche”, iz koje su nam detaljno objasnili kako dolazi do ovakvih sutacija. Filip Mitrović, produkt menadžer u ovoj kompaniji objašnjava da je u pitanju specifični oblik rezervoara na ovom tipu automobila.

– U specifikaciji proizvođača navedeno je da je zapremina rezervoara 45 litara, i pri tome se misli na glavnu posudu rezervoara. Praktično, po rečima proizvođača, moguće je da u glavnu posudu rezervoara stane i do 48 litara ukoliko je ista potpuno prazna. Model Polo ima specijalan sistem zaštite rezervoara koji omogućuje da nivo buke, koji nastaje usled kretanja goriva tokom vožnje, bude minimalan bez obzira na količinu goriva i usled toga vozilo ima poseban sistem za dovod goriva do osnovne posude rezervoara. U sistem dovoda goriva, odnosno pretkomoru rezervoara i dovodnih creva, može da stane čak i do 7,5 litara goriva. U praksi, postoji vazduh u sistemu, tako da nekada može da se desi da bude sipana manja količina goriva od gore navedenih, ali ukoliko se koristi ventil za ispuštanje viška vazduha tokom sipanja, ukupna količina goriva koja može da stane u rezervoar sa svim pripadajućim sistemima iznosi 55 litara – pojašnjava Mitrović.

On preporučuje da vozači ove vrste automobila sipaju gorivo tako što “zaglave” uređaj za sipanje. Kada uređaj automatski iskoči, smatra se da je rezervoar pun i u tom slučaju ćete uvek imati približno slaganje sa podatkom u specifikaciji. Dodatno punjenje, nakon automatskog izbacivanja od strane sistema je nepotrebno.

Iz kompanije OMV su naveli da se na njihovim pumpama koristi najsavreminija tehnologija prilikom točenja goriva, pa je gotovo nemoguće da se desi greška prilikom sipanja.

– Sve OMV benzinske stanice su sertifikovane od strane srpske Direkcije za mere i dragocene metale i poštuju sve zakonske propise. Direkcija izdaje bilten usaglašenosti svakih 6 meseci do godinu dana, a prilikom podešavanja i umeravanja agregata, celi proces overava pečatom-plombom, koji se ne sme dirati i koji je garancija da se nije dodatno podešavao volumetar pištolja – saopštili su iz OMV-a.

(Telegraf.rs)

Check Also

PROGUTALA GA ZEMLJA NA STANICI USRED NJUJORKA, PA GA U RUPI NAPALI PACOVI! (VIDEO)

Amerikanca koji je čekao autobus na stajalištu usred Njujorka progutala je zemlja, a kada je …