Home / ZANIMLJIVOSTI / Govor Cara Lazara ledi krv u žilama: Reči koje i danas grme, a svakog 28. juna imaju poseban značaj! (VIDEO)

Govor Cara Lazara ledi krv u žilama: Reči koje i danas grme, a svakog 28. juna imaju poseban značaj! (VIDEO)

Foto-Svetigora-car-Lazar-670x8581-620x350

Kultni film “Boj na Kosovu” snimljen je 1989 godine. Spada u kultne jugoslovenske filmove, a okupio je plejadu naših najboljih glumaca među kojima su Miloš Žutić, Gorica Popović, Vojislav Brajović, Žarko Laušević, Ljuba Tadić i Branislav Lečić. Jedan trenutak u filmu posebno je naglašen i emotivan.

Prenosimo vam jedan deo iz filma od kojeg ćete se naježiti. Govor Cara Lazara uoči kosovske bitke:

– Večeras je trpeza monaška, a ne kneževska. Večeras nema veprovine, nema zečetine, nema srnetine i nema divokozine. Ne zato što nemamo dobrih lovaca i kuvara, nego zato što moramo da ostanemo i gladni i trezni.

Ovo je više pričešće nego večera. Ješćemo ono što je jeo Hristos, jer ćemo sutra biti Hristovi ratnici. Gospodo da se pomolimo. Nek nemamo ništa do jedno zrno soli, al nek sve bude njime osoljeno.

I kad nam sve odnesu vode i vatre to jedno zrno neka nam bude sve. Amin! Prvu ću čašu podići mojim vojnicima, a prvu zdravicu prvome među njima. Da još jednog Obilića imam u vojsci mirnije bih uoči Kosova spavao.

Pogledajte odlomak iz kultnog filma.


(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …