Home / ZANIMLJIVOSTI / Greške su samo dobra prilika za saznavanje nečega novog (čitanje 2 min, mudrost zauvek)

Greške su samo dobra prilika za saznavanje nečega novog (čitanje 2 min, mudrost zauvek)

Nedavno sam od prijatelja čuo priču o slavnom naučniku iz područja medicine. Neki ga je novinar upitao zašto je on toliko kreativniji od prosečnih osoba. Šta ga je to toliko uzdiglo od svih drugih?

sok- neverica- iznenadjenje

 

Odgovorio je da je, po njegovom mišljenju, uzrok tome jedan događaj koji se desio u njegovoj petoj godini.

Naime, pokušavao je da dohvati plastičnu bocu mleka iz frižidera, ali boca je bila klizava, pa mu je ispala iz ruku, a svo se mleko prolilo po podu. Čitavo more mleka!

Kada je mama ušla u kuhinju, umesto da viče ili ga kazni, samo je rekla: “Roberte, kakav si veliki i prekrasan nered napravio! No, šteta je već učinjena. Želiš li da se malo poigraš u mleku pre nego što ga počistimo?!”

To je i učinio. Nakon nekoliko minuta mama je opet predložila: “Znaš, Roberte, svaki put kada napraviš ovakav nered, moraš ga i počistiti i sve vratiti kako je i bilo. Šta misliš da to sada i uradimo? Uzećemo sunđer, peškir ili krpu. Šta bi ti najviše voleo?”

On je izabrao peškir, pa su zajedno počistili nered.

Mama je zatim rekla: “Znaš, ovo što smo videli je propali pokušaj nošenja velike boce mleka dvema malenim ručicama. Hajdemo sada u dvorište da napunimo bocu vodom i da vidimo možeš li otkriti kako je nositi bez prolivanja.”

Maleni je dečak naučio da je to moguće ukoliko obema rukama uhvati bocu pri vrhu.

Naučnik je dodao da je još u tom trenutku shvatio da se ne treba bojati grešaka. Već suprotno od toga – da su greške samo dobra prilika za saznavanje nečega novog.

To je i suština naučnih eksperimenata. Čak i ukoliko eksperiment “ne upali”, uvek možemo naučiti nešto vredno iz toga.

(BalkansPress)

Check Also

ALIGATOR JEDE ALIGATORA: JEZIV SNIMAK IZ DVORIŠTA U AMERICI (VIDEO)

Snimak u kom veći aligator jede manjeg aligatora, načinjen u dvorištu jedne kuće u američkoj …