Home / ZANIMLJIVOSTI / INDONEŽANSKI PANTELIJA: „Bogu hvala, vek i po proživeh…“ – „Nije tražio puno. Pre smrti samo je želeo da ga mi, njegova porodica, pustimo da ode“ (VIDEO)

INDONEŽANSKI PANTELIJA: „Bogu hvala, vek i po proživeh…“ – „Nije tražio puno. Pre smrti samo je želeo da ga mi, njegova porodica, pustimo da ode“ (VIDEO)

mbah- goto

Navodno najstariji čovek na svetu umro je u 147. godini života. Indonežanin Sodimeđo, poznatiji kao Mbah Goto (Deda Goto) rođen je u decembru daleke 1870. godine, prema njegovim dokumentima.

Dedica Goto bio je okoreli pušač i nadživeo je četiri supruge, a umro je protekle nedelje u svom selu u središnjoj Javi, nakon što se vratio iz bolnice gdje je otišao 12. aprila zbog pogoršanog zdravlja.

Kad se vratio iz bolnice, počeo je jesti sve manje i manje hrane i uzimati sve manje vode. Trajalo je to samo nekoliko dana.

„Nije tražio puno. Pre smrti samo je želeo da ga mi, njegova porodica, pustimo da ode“, ispričao je BBC-ju njegov unuk Suyanto.

U životu se bavio zemljoradnjom i ribarstvom, a imao je staus lokalnog junaka i voleo je da se priseća priča iz života u vreme japanske i holandske kolonizacije.

„Život je samo pitanje prihvatanja svoje sudbine puna srca. Ja sam već dugo želeo da umrem“, kazao je lokalnim novinama prošle godine.

‘Deda Goto’ ipak nije bio zvanično priznat kao nastariji živući čovek na svetu, jer je Indonezija počela da beleži rođenja tek 1900. godine. Međutim, Mbah Goto imao je indonezijske dokumente sa svojim datumom rođenja.

Zvanično najstarije živuće ljudsko biće u zabeleženoj istoriji bila je Francuskinja Žana Kalman, koja je umrla 1997. kada je imala 122 godine. Trenutno najstarija (i još živa) osoba je 117-godišnja Jamajčanka Vajolet Braun.

Pogledajte video:Maratonci – Testament by FeltonDemarco
(jutarnji.hr)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …