Home / ZANIMLJIVOSTI / Ispovest kradljivca automobila u BiH: Ukrademo “golf” za minutu, “pasata” za 90 sekundi…

Ispovest kradljivca automobila u BiH: Ukrademo “golf” za minutu, “pasata” za 90 sekundi…

auto-lopov

– Golf IV ukrade se za 50 sekundi, golf V za oko dve minute, pasat za 60 do 90 sekundi. Pod uslovom da imaju fabrički alarm – započinje svoju ispovest zeničanin Sanel Karahmet (38), jedan od zatvorenika u Kazneno – popravnom zatvoru (KPZZT) Zenica.

Karahmet je osuđen za organizovani kriminal, tačnije za krađu motornih putničkih vozila. Osuđen je na devet godina zatvora, piše Start magazin BiH.

– Osuđen sam za krađu 50 automobila u nekih godinu i po dana. Dobijali smo od hiljadu do dve i po hiljade evra po autu. Krali smo širom BiH, pretežno Volkswagenov program automobila.

Krađom smo zarađivali i to nam se obilo o glavu – dodaje Karahmet. Neka vozila su, kako navodi, završavala na autootpadima, drugima su falsifikovani dokumenti i odvezeni su preko granice.

U lov su kradljivci automobila kretali u malim timovima, u vozilima koja nisu bila regularna, a onda putovali od grada do grada, od sela do sela, i tražili plen. Krali su isključivo noću.

Specijalni alat

– Imali smo poseban alat, dekodere manje od kutije cigareta. Bravu otvorimo fizički, uđemo u vozilo, izbijemo unutrašnju bravu u koju ide ključ, a onda damo kontakt šrafcigerom. U servis-džek uključimo dekoder koji poništi postojeće kodove i ubacimo kod koji omogućava startovanje automobila. Nakon toga damo kontakt šrafcigerom i gotovo – pojašnjava Karahmet, koji je po profesiji mehaničar.

„Ne postoji apsolutna zaštita, sve se može neutralisati“

– Kod nekih dodatnih zaštitinih mehanizama sam znao podići haubu, raskopčam komande, ubacim u treću i vozim. Inače sam po profesiji mehaničar. Kojekakvi prekidači i prepreke koje se postavljaju vas mogu malo usporiti, ali u suštini ne postoji aprolutna zaštita. Sve se može neutralisati…, – dodaje Karahmet.

(Start magazin BiH , TIP.ba)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …