Home / ZANIMLJIVOSTI / Ispovest štićenice Sigurne kuće: Dete mi je seksualno zlostavljano, neću da ćutim!

Ispovest štićenice Sigurne kuće: Dete mi je seksualno zlostavljano, neću da ćutim!

Utočište u Sigurnoj kući sve češće je potrebno majkama čija su deca žrtve seksualnog zlostavljanja. O tome se u našoj sredini često ćuti, ali je Danijela Radovanović rešila da javno progovori.

zena-danijelaFoto: Olivera Vučetić

Njenog sina je seksualno zlostavljao bivši muž njene tetke, čovek od koga se to nije moglo očekivati. Danijelini roditelji su od nje tražili da „porodičnu sramotu“ sakrije.

Danijelu je porodica odbacila jer je prijavila seksualno zlostavljanje svog četvorogodišnjeg sina. Njeni roditelji i brat su smatrali da o tome mora da se ćuti
Danijela Radovanović (27) iz sela nadomak Sopota je majka četvorogodišnjeg dečaka, koji je pre mesec dana bio seksualno zlostavljan.

Danijela već mesec dana gotovo da i ne spava, plače i, dok razgovaramo, neprestano ponavlja da ne zna zašto se to baš njoj i njenom detetu dogodilo. I taman kad pomislite da nema ničeg strašnijeg od zlostavljanja mališana, Danijela počinje da nam objašnjava da je sada u Sigurnoj kući u Beogradu zato što su je roditelji, sa kojima živi otkako se pre dve godine razvela, izbacili sa detetom na ulicu kad je odlučila da ne zataška „sramotu“ koja se dogodila njihovoj porodici.

Nadomak kuće u kojoj je Danijela do skoro živela nalazi se kuća u kojoj stanuje M. S, bivši muž Danijeline tetke − ona ga i sada u priči često zove teča. Iako zbog porodične svađe Danijelina porodica sa tetkinom nije godinama govorila, kad su se teča i tetka razveli, on je kao komšija počeo ponovo da ih posećuje. M. S. je pedesetogodišnjak koji živi sam.

Ponekad mu navrate jedna od ćerki i unuk, što Danijelin sin, kao i svako dete, koristi da se poigra sa vršnjakom jer ih u okolini nema. Tako je 2. jula mališan otišao da potraži svog jedinog drugara. Međutim, kako dečak nije bio tu, M. S. ga je pozvao da uđe na sok. Tražio je dozvolu od Danijele i ona ga je, ne sluteći nikakvu opasnost, pustila.

− Bila sam sa majkom u kući kad ga je teča, posle sat vremena, vratio. Dete je ušlo uplašeno i odmah mi je reklo: „Mama, znaš šta smo radili?“. M. S. se uključio u naš razgovor, obrativši mi se rečima: „Pitaj ga, pitaj ga šta smo radili“. „Merili smo ’rese’“ − reklo je dete na to, što je i teča potvrdio. U šoku sam zanemela, shvativši da dete govori o polnom organu. Majka, koja je stajala pored mene, se pravila da nije čula šta su upravo rekli − priča Danijela i plače.

HTELA SAM DA SE UBIJEM

Malo kasnije, kad su ostali sami, zbunjeni mališan je krenuo da joj podigne haljinu. Pitala ga je šta radi, na šta je dete odgovorilo da hoće i sa njom da radi isto što i sa čikom M. Danijela mu je, koliko god može smireno, postavljala pitanja o tome šta su tačno radili, a dečak je gotovo do detalja opisao kako mu je M. stavljao polni organ u usta.

Objasnio joj je i koliko se uplašio, ali da nije mogao da pobegne jer su vrata bila zaključana. Pogledao je u pravcu prozora, ali napolju je bila šuma, kako je četvorogodišnje dete opisalo travu i rastinje koji dugo nisu košeni.

− Nisam uspela da sačuvam prisebnost, počela sam da plačem − govorila sam kako ću da se ubijem. Dete se u jednom trenutku uplašilo. Pokušao je da me smiri, rekao je: „Šalio sam se mama“, ali sam u sebi znala da je sve istina. Moje dete to nije moglo da čuje negde ili da vidi na televiziji − bio je suviše mali. Ispričao mi je i da mu je M. S. udario šamar − objašnjava uznemirena žena.

Danijela živi u patrijarhalnoj porodici, sa ocem nije mogla o tome da razgovara, ali je majci odmah pokušala da ispriča šta se dogodilo.
− Šta će tvoje dete tamo − rekla mi je majka kad sam joj sve prepričala, uz komentar da je verovatno sve izmislio. − Ja sam sinu verovala i htela sam odmah sve da prijavim, ali me je majka presekla rečima da ako nekom to ispričam, mogu odmah da napustim roditeljsku kuću.

Naredne dve nedelje Danijela i dalje oprezno traži podršku u svojoj kući. Majka za to vreme poziva teču na kafu, otac provodi vreme sa njim u komšijskim razgovorima i šalama… Kada je dete ispričalo Danijelinom bratu šta mu se dogodilo, ujak se na to samo nasmejao uz reči: „Idi reci mami da te vodi kod psihologa“. Danijela je prinuđena da u kući ne pokazuje bes, uznemirenost, patnju, nespavanje… od nje se traži da „krije sramotu“.

SRAMOTA JE ĆUTATI O ZLOSTAVLJANJU

Ova mlada žena je završila tri razreda trgovačke škole. Roditelji joj nisu dozvolili da nastavi školovanje, iako je to želela. U njihovoj kući je uvek bilo mnogo posla, priča dok nam pokazuje ogrubele ruke pune žuljeva. Udala se pre pet godina, ali je posle nekih nesuglasica sa suprugom odlučila da se razvede.

Vratila se roditeljima u kuću koju nikada pre toga nije ni napuštala, čak ni na ekskurziju nije tokom školovanja otišla. U njihovom domu se roditelji za sve pitaju − roditelj mora da se poštuje. Uraditi bilo šta što je protiv njihove volje, za ovu ženu ravno je revoluciji. Čak je i bivšeg supruga, koji živi u Leskovcu, krišom obavestila o tome šta se desilo.

Dogovarali su se da Danijela sačeka da on dođe u Sopot, pa da zajedno odu u policiju. U tom čekanju dani su prolazili, a ćutanje je bilo sve teže.
− Iako još nisam bila otišla u policiju, nisam mogla više ni da ćutim pred ljudima. I od sveštenika u selu sam tražila savet. Svi su se čudili, a verujem da bih i ja isto reagovala kada bi mi neko to ispričao za čoveka kog poznajem.

Tečina ćerka mi je, bez dvoumljenja, savetovala da ga prijavim. Jednom sam čak i sa M, kad sam ga srela, načela tu temu, ali on je odmah počeo da se pravda i da objašnjava kako sve to nije tako daleko išlo, kao što je mali ispričao. Sećam se njegovih reči: „Nije istina, ja sam mu samo pokazao“, misleći na svoj polni organ − priča Danijela, i sama u neverici.

Posle više od dve nedelje odlučila je da nešto preduzme. Sa detetom je krenula u Sopot − majci je rekla da mora u Centar za socijalni rad jer, navodno, njen bivši muž traži dete. Tog dana je ispričala sve socijalnim radnicima, a oni su je ohrabrili da slučaj prijavi policiji. Rečeno joj je da ako ona to ne učini, Centar za socijalni rad hoće.
− Plašila sam se da će me roditelji isterati iz kuće, ali su mi u Centru za socijalni rad objasnili da sa detetom još niko nije ostao na ulici.

Odmah posle toga sam otišla da prijavim slučaj policiji. Živimo u malom mestu, svi se znaju, i policajci su se čudili svemu što se dogodilo. Sutradan smo dete i ja otišli kod psihologa gde je ono ponovilo deo priče, mnogo čega se više i ne seća. Saznala sam i da sam pogrešila što nisam odmah sve prijavila jer sada više ne može da se uzme DNK uzorak, koji je dokazni materijal − Danijela priču prekida jer ponovo počinje da plače. − Kada sam stigla kući, otac je ubrzo saznao gde sam bila. Napao me je psovkama i rekao da odmah napustim kuću.

KAŽNJENA JER JE HTELA DA ZAŠTITI DETE

Danijela je istog trenutka uzela dete i bez ičeg napustila svoj dom. U pratnji policijske patrole vratila se samo da uzme nešto od ličnih stvari. Roditelji su i tada ponovili da je ne žele u kući, da je luda i da je sve izmislila. Dete je po ko zna koji put slušalo kako ukućani vređaju njegovu majku. Te večeri su Danijela i njen sin smešteni u Zvečansku ulicu, a odatle su stigli u Sigurnu kuću, gde borave već dve nedelje. Danijela se čuje telefonom samo sa bivšim suprugom, koji joj pomaže materijalno − na majčine pozive i poruke ne odgovara.

− Bez obzira na sve, svoje roditelje ne mrzim. Nedostaju mi i moja kuća i moje selo, ljudi na koje sam navikla. Nije mi lako samoj u Beogradu, ali sam čvrsto rešila da pokušam da pomognem svom detetu − priča ova uznemirena žena, koja oseća veliku odgovornost za to što nije imala snage da odmah prijavi zlostavljanje svog deteta. − Još ne mogu da se saberem i da sa sinom ne razgovaram o onom što se desilo. Čekam da vidim šta će mi psiholog savetovati. Uradiću sve što treba jer se plašim kakve će posledice ono što se dogodilo ostaviti na dete.

Protiv M.S. je pokrenut postupak i Danijela, otkad je napustila selo, nema informacija šta se sa njim dešava. Njena majka želi da stupi u kontakt sa unukom, ali dete ne želi da razgovara sa babom i dedom. Danijela ne zna šta će dalje. Tri meseca ima pravo da bude u Sigurnoj kući, a o tome još nije stigla ni da razmišlja. U strahu je od svega, nema poverenja da sina ostavi samog sa bilo kim i plaši se da li će je on osuđivati jednog dana zbog toga što je dozvolila da ga neko povredi.

Plaši se i da li će izrasti u „normalnog“ čoveka… Nema odgovore na mnoga pitanja koja joj postavljamo. Ne zna čak ni da li se nada da će njeno dete zaboraviti ono što mu se dogodilo. Danijela Radovanović se plaši svega, ali se više ne plaši da kaže istinu. Iako ima trenutaka kad u sebi traži krivca za patnju svog deteta, Danijela ne misli da je sramota govoriti o tome. Sramotu ostavlja svojim roditeljima i bratu i nada se da će oni jednom shvatiti zašto je odlučila da javno progovori o seksualnom zlostavljanju koje se, kako izgleda, u Srbiji još krije.

Vesna Stanojević koordinatorka programa za izgradnju Sigurne kuće

TREĆA SIGURNA KUĆA

Tokom prošle godine 148 žena i 165 dece je potražilo utočište u jednoj od dve Sigurne kuće koliko ih je u Beogradu, kako kaže Vesna Stanojević koordinatorka programa za izgradnju Sigurne kuće.

− Među njima je mnogo dece koja su žrtve različitih tipova zlostavljanja. Kad stignu, majke najčešće govore o tome kako su one bile zlostavljane. Priča o zlostavljanju dece obično izbije na površinu kasnije, u razgovoru sa psiholozima. Majke verovatno smatraju da je zaštita potrebna njima, a da će one već nekako zaštititi svoju decu. Često deca progovore iz straha, ako majka odluči da se vrati u sredinu gde je bilo zlostavljanja − kaže Vesna.

Trenutno je u toku dobrotvorna akcija prikupljanja novca za izgradnju treće Sigurne kuće u Beogradu. Akcija je pokrenuta uz pomoć RTS-a i kuća je do sada stavljena pod krov. Ovih dana se radi na instalacijama za struju i vodu.

Ako donacije nastave da pristižu, kao do sada, useljenje se očekuje u oktobru, pre očekivanog roka koji je bio do kraja godine, kako kaže Vesna Stanojević.

Zainteresovani da doniraju novac za izgradnju treće Sigurne kuće u Beogradu mogu to učiniti uplatom na žiro-račun Univerzal Banke Beograd na broj 290-14861-83.

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …