Home / ZANIMLJIVOSTI / JEZIVA ISTINA O PARMEZANU: Kad čujete šta je u pitanju, smučiće vam se život!

JEZIVA ISTINA O PARMEZANU: Kad čujete šta je u pitanju, smučiće vam se život!

Da li je ribani parmezan koji kupujemo u kesicama zaista parmezan? Ako je verovati inspektorima – proizvođači nam zaista podvaljuju sve i svašta

parmezanFoto-ilustracija: Foter/Emily Barney

Mnogi proizvođači hrane podvaljuju sastojke pri pravljenju svojih proizvoda i tako dovode u pitanje koliko je zaista zdravo ono što jedemo. Inspekcije u svim državama imaju problem sa prehrambenim proizvođačima i njihovim prevarama. A u SAD-u je trenutno aktuelna afera “parmezan“.

Stručnjaci američke Agencije za hranu i lekove (FDA) su pre tri godine iznenada posetili fabriku sira “Castle Cheese Inc.” u seoskom delu Pensilvanije i otkrili da se pod stopostotnim parmezanom prodaje svašta.

Kese su uglavnom ispunjene jeftinim sirevima ili piljevinom koja se koristi u prehrambenoj industriji. Ovakav proizvod se distribuira po supermarketima u celoj zemlji, piše Jutarnji list.

Neki proizvođači parmezana varaju kupce tako što pune kese s previše celuloze, koja se obično dodaje protiv stvrdnjavanja ili koriste jeftini čedar. Zbog ove prevare, pred sud je izveden direktor “Castle Cheesea”, Mišel Mirter, koja bi ovog meseca trebala da prizna krivicu i čeka je zatvorska kazna do godinu dana i oko 100.000 dolara kazne.

Američka novinska agencija “Blumberg njuz” je dala nezavisnim stručnjacima da testiraju u laboratorijama pakovanja seckanih sireva. Celuloza je, na primer, siguran aditiv, ali prihvatljiv nivo je oko 2-4 odsto, kaže Din Somer, prehrambeni stručnjak iz Medisona u Viskonsinu.

Gotovo svi sirevi koje su testirali imali su oko osam odsto celuloze, dok je jedan proizvođač imao oko jedan odsto, iako celuloza nije ni navedena na ambalaži kao dodatak.

Poznato je da se celuloza dobija od drveta.

Prema izveštaju Agencije za hranu i lekove nekoliko brendova nije koristilo baš nikakav parmezan u proizvodnji, već su punili kese kombinacijom jeftinih sireva, mocarele, čedar sira i celuloze.

Drugo istraživanje koje je sproveo proizvođač sira iz Misurija, pokazalo je da od 28 brendova tek jedna trećina zaista prodaje ono što im piše na ambalaži.

FDA je još u pedesetim godinama prošlog veka regulisala standarde po kojima se neki sir službeno može zvati parmezanom i pod tim nazivom mora da se prodaje.

(Telegraf.rs)

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …